UBS: ‘Helaas. De euro kan niet kapot’

The euro should not exist.’ Zeggen wij niet (nou ja, eigenlijk ook wel) , maar de Zwitserse zakenbank UBS in het werkelijk ver-nie-ti-gen-de rapport ‘Euro break-up: the consequenses’. Kort en krachtig: de euro is een faal van Diginotar-achtige proporties die als eigenlijk als de sodemieter weggePaulSmitst zou moeten worden. En die Zwitsers zijn naast de uitvinders van het zakmes, de koekoeksklok, de Milka-koe en de kaasfondue ook zo’n beetje de uitvinders van het bankieren dus die weten wel waar ze over praten.

Lidstaten van de EU zouden allemaal beter afgeweest zijn zonder de EMU, de Europese monetaire Unie. Ook Griekenland, dat anders nooit zo lang had kunnen doorgaan met het rommelen in de boeken. De unie en de munt zijn volgens UBS aan het begin van deze eeuw misleidend verkocht aan de Europeanen. Grote voorspoed, handelsvoordelen en het toerisme dat overal zou floreren werden genoemd als de belangrijkste redenen om de euro in te voeren, terwijl het met de kennis van nu de beleidsmakers alleen te doen was oolm het monetaire beleid in de eurozone te integreren. En dat zijn natuurlijk ook bullshit redenen. Hallo, VOC, legt u even uit waar u zo rijk bent geworden in de 17e eeuw? ‘Ja hallo, met handelen natuurlijk. In onze eigen VOC munt’. U ziet het, ook 400 jaar geleden kon er al gehandeld worden. Toen had zo’n beetje ieder gehucht zijn eigen munt. En de Rotterdamse haven, of de Aalsmeerse bloemenveiling? Allemaal groot geworden met de oudHollandsche gulden en een gezonde portie handelsgeest.

De meest logische en gezonde economische reactie zou zijn om het hele eurodebakel te deleten en er nooit meer over na te denken. Hebben ze in Duitsland overigens geprobeerd vanochtend, maar dat is dus mislukt. En je kan er vanuit gaan dat dit rapport een van de redenen is waarom dit mislukt is. UBS voorziet namelijk dit: ‘De kosten van een break-up zouden vernietigend zijn voor nationale inkomens van de lidstaten, zowel voor het bbp van zwakke landen als die van sterke lidstaten. Als het monetaire systeem opgeblazen zou worden, zou pas echt chaos ontstaan. Denk instortende banken, slinkende wereldhandel en zelfs burgeroorlogen tot gevolg.’

Dus. Zijn we vanochtend toch weer even door het oog van de naald gekropen; het zo maar gekund dat u  in plaats van dit te lezen nu met een AK-47 naar een pinautomaat aan het tijgeren was om de laatste briefjes uit de muur te halen. Maar wat werkt dan wel? Danwel de opzet van de monetaire unie, danwel de samenstelling ervan moet veranderen. Welke van de twee het ook wordt, volgens UBS zal de monetaire unie bijeenblijven door middel van een soort fiscale confederatie. Kortom: Brussel wordt de baas. En daarmee zijn u en ik dus het haasje, want stromen de eurootjes nog vrijelijker richting die Griekse Souvlakibakkers. Leest en huivert.

Het advies van de Zwitsers voor hun beleggers: vermijd enig bezit in euro’s; dat is de enige bescherming die beleggers zichzelf kunnen bieden tegen het uiteenvallen van de euro. Hebben wij dus als inwoners van de EU met hypotheekjes en salarissen in euro’s geen ruk aan. Either way: we are fucked.

Instant Update: De rente in Griekenland is opgelopen tot een whopping 92,693%. BIJNA 100% dus. Je zou het een onderpand kunnen noemen. Meer duiding hier.Join the Conversation

4 reacties

 1. Lilith Beantwoorden

  De Belgische econoom Bernard Lietaer heeft meegeholpen aan het ontwerpen en invoeren van de Euro. Hij schreef in 2001 al in een boek (het geld van de toekomst) waarin hij zegt dat het helemaal fout gaat met de Euro.

  Het lijkt mij dat als iemand die zo dicht bij het vuur zit en precies weet hoe het Euro systeem werkt zoiets zegt, dat je dan luistert. Helaas is dat niet gebeurd, hij word doodgezwegen in de gewone media en hij is genegeerd door banken en politiek.

  Momenteel zet hij zich actief in voor oplossingen.
  http://www.lietaer.com/

 2. Harry Driessen Beantwoorden

  Burgeroorlog krijgen we zoals het nu gaat ook.