De Russische Anschlüß is in volle vaart bezig

Op 28 Juni 1919 werd de Vrede van Versailles gesloten waarmee de Eerste Wereldoorlog officieel de geschiedenisboeken in kon worden geschreven. Het Duitse Keizerrijk valt uit elkaar, de keizer vlucht naar Nederland en wordt een bondsrepubliek, een soort federale staat. Grote delen van het Rijk moeten worden afgestoten onder druk van de internationale gemeenschap. Zo moet men Noord-Sleeswijk aan de Denen laten, wordt West-Pruisen Pools grondgebied, en ook aan Litouwen, Tsjechië, België en Frankrijk moeten substantiële grondgebieden worden afgestaan. Duitsland ligt jarenlang economisch op zijn gat, wat alleen maar verergerd wordt met de grote crash van 1929. In 1933 komt echter een oud-officier uit het Duitse leger genaamd Adolf Hitler aan de macht, die de Duitse economie weer vlot trekt door grote investeringen in het leger, infrastructuur en industrie. In 1936 organiseert Berlijn zelfs de Olympische Spelen. In 1938 annexeert Duitsland, na jarenlange propaganda, Oostenrijk. Onder het mom van de Anschlüß, waarbij elke Duitser/Duitstalige het recht heeft om op Duits grondgebied te wonen, annexeert men ook grote delen van Tsjechoslowakije: het zogenaamde Sudetenland, dat een etnisch Duitse meerderheid had. De Volkenbond, de voorganger van de VN, stond machteloos toe te kijken. Onder de noemer ‘Appeasement’-politiek tekent de Engelse premier Chamberlain nog een vredesverdrag, die “peace for our time” beloofde. Pas met de gecoördineerde aanval en daaropvolgende ondergang van Polen was de maat vol, en was de Tweede Wereldoorlog geboren.

Op 9 november 1989 valt de Berlijnse Muur, wat voor velen het einde van de Koude Oorlog betekende. Gedurende de twee jaar die volgden kreeg de Sovjet-Unie steeds meer te maken met separatistische bewegingen in verschillende deelstaten, die elk onafhankelijkheid eisen van de Sovjets. Op 8 december 1991 werd het Verdrag van Minsk ondertekend, wat officieel het einde betekende van de Sovjet-Unie. Het daaropvolgende Rusland werd een federale staat, onder leiding van Boris Jeltsin. Rusland ligt jarenlang economisch op zijn gat, totdat in 2000 Vladimir Poetin aan de macht komt, een ex-KGB agent. Onder zijn leiding komt Rusland langzaam maar zeker economisch weer op gang, door onder andere investeringen in de industrie, het leger en de infrastructuur. Op 8 augustus 2008 valt Rusland Zuid-Ossetië binnen, een provincie van Georgië waarin voornamelijk Russen wonen. Meteen stootten de Russische legers door om ook de provincie Abchazië te bezetten. Dit tot grote woede van de Verenigde Naties. In februari van dit jaar, het staat je vast nog vers in het geheugen, organiseert Rusland de Olympische Winterspelen terwijl in de voormalige Sovjet-deelstaat Oekraïne een revolutie heerst. De president, gesteund door de Russische bevolking, wordt afgezet door de revolutionairen. Vier dagen geleden begon Rusland met het sturen van troepen naar de Krim, een deelstaat van Oekraïne met een etnisch Russische meerderheid. Om deze getallen nog extra aan te dikken geeft de Russische staat aan elke Oekraïner die dat wil de Russische nationaliteit, zonder de noodzaak de normale procedures te volgen. De internationale gemeenschap veroordeelt de acties, maar onderneemt (vooralsnog) geen actie om dit tegen te gaan.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Zelfs een blinde kan de hierboven omschreven parallellen niet ontkennen. Rusland is gewoon keihard bezig haar eigen Anschlüß te regisseren. Een directe vertaling naar het Russisch hiervan is ‘подключение’ (spreek uit: podklyucheniye). Ondertussen hebben Letland en Litouwen de NAVO bijeen geroepen voor een noodvergadering (pas de vierde ooit), omdat zij ook al aanvoelen dat zij wellicht de volgende slachtoffers zijn van deze podklyucheniye. Zo bestaat Letland maar liefst uit 30% etnische Russen, die daar in de tijd van de Sovjet-Unie naartoe zijn verhuisd. Hoe lang kan dit nog goed gaan? Speelt Rusland blufpoker? Willen ze weten hoe ver ze de NAVO kunnen pushen?  Stevenen we af op een derde wereldoorlog, of heeft zelfs Poetin daar geen trek in? Waar wordt de lijn getrokken? Allemaal vrij legitieme vragen, zo dachten wij. We willen geen paniekzaaien, maar een paar extra wc-rollen inslaan kan geen kwaad. Een taalcursus Russisch kunt u alvast HIER boeken.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

4 reacties

 1. Frans Beantwoorden

  De EU heeft een staatsgreep georganiseerd in de Oekraïne om zijn invloed naar de Zwarte Zee uit te breiden. niet Rusland is de agressor maar de EU met zijn pogingen om te realiseren wat Hitler niet lukte: het vierde rijk.

 2. thomas Beantwoorden

  ik zou het aantal vooroordelen in dit bericht willen tellen maar, zo hoog gaat mijn rekenmachine niet

  1. Spice Beantwoorden

   @thomas
   Vooroordelen? Wat bedoel je daar in vredesnaam mee?

   De 1e twee alinea’s zijn een opsomming van gebeurtenissen en feiten en waartoe die geleid hebben. De 3e schetst een beeld van waar de huidige gebeurtenissen naar toe kunnen leiden.

 3. thomas Beantwoorden

  waar ik op doel is de algemene aanname dat Rusland de kwaadaardige communistische dreiging is die Oekraïne aanvalt maar, waar de gedachte vandaan komt dat de westerse wereld wel recht heeft om biljarden uit te geven om de omgeving te “democratiseren”?

  dat Rusland landen binnenvalt zonder goede reden, maar dan wel even vergeten dat het westen sinds de tweede wereldoorlog ook flink wat landen binnen is gevallen, met ook een zo net voor 2008, maar waar de gedachte vandaan komt dat de westerse wereld vast wel een goede reden heeft om de boel aan te vallen weet ik ook niet?

  het probleem is dat de “internationale gemeenschap” niet in staat is om kritiek op zich zelf te uiten
  en als andere mensen kritiek uiten op de internationale gemeenschap dan word de kritiek weggewuifd met: je bent terrorist,extremist etc. dus jouw mening en lijden telt niet.

  met vooroordelen bedoel ik dus dat wij precies hetzelfde gedrag vertonen,
  maar om een of andere manier is het zo als Rusland en Europa(en Amerika) ruzie hebben met dezelfde argumenten (gezien beide partijen niks te zoeken hebben in Oekraïne) is ons geld steun en hun geld omkoping
  als wij in Syrië wapens leveren is het steun als Rusland in Syrië wapens levert is het verschrikkelijk
  (en kom nou niet met dictatuur is het kwaad, want je weet niet hoe het daar loopt en of dat de oppositie niet iets veel ergers van plan is).

  in het hele stuk word de toon gezet dat Rusland eenzijdig aan het porren is in onze zielige buikjes kijkend wanneer wij boos worden door 1. het weglaten van westerse wandaden en 2. het heel karig tonen van een tijdlijn waar alleen overeenkomsten overblijven.

  misschien zou je, voor dat je vraagt wat Rusland doet in het aangrenzende land Oekraïne waar ook veel russen wonen, je af moeten vragen waarom Amerika 8000 kilometer verderop er te zoeken
  heeft, zijn wij niet keihard op zoek naar de 3e wereldoorlog.