Crisis: het maakt de rijken nog rijker

Goed nieuws voor de megarijken onder u. Het Centraal Bureau voor Statistiek heeft berekend dat uw vermogen ondanks de crisis alleen maar is toegenomen. De rijkste één procent van Nederland bezit nu bijna een kwart van het totale vermogen, dat geschat wordt op ruim een biljoen euro. Met deze vermogensongelijkheid zit Nederland in de mondiale top. Vergelijkbaar met de Verenigde Staten, Noorwegen en Duitsland.

Dat de crisis de Nederlandse grootgeldbezitters nauwelijks deert heeft vooral te maken met hun internationaal georiënteerde aandelenportefeuilles. Hierdoor heeft de economische malaise in eigen land nog maar nauwelijks invloed op het totaalplaatje. Een kwestie van risicospreiding dus. Bij de gemiddelde burger bestaat het vermogen eigenlijk alleen maar uit een huis. Dat de afgelopen jaren ook nog eens flink in waarde is verminderd. Kortom, de rijken worden alleen maar rijker en arme sloebers zoals wij kunnen het vergeten. Ons rest de voedselbank en de bedeling.

Geld maakt nu eenmaal geld. En als u geen geld heeft dan wordt het dus ook nooit meer wat in deze kapitalistische wereld. Het wrange is dat door het verlagen van de erf- en vennootschapsbelasting de allerrijksten de afgelopen jaren nauwelijks een bijdrage aan onze schatkist hebben hoeven leveren. Dat mogen de hardwerkende burgers doen. Wel de lusten, niet de lasten. Het is niet eerlijk. Helemaal niet omdat veel van deze vaderlandse rijken niet eens hebben hoeven te werken voor hun geld. Zij kregen het familievermogen gewoon in de schoot geworpen.

MWNW pleit dan ook voor een slimme belasting op het vermogen van deze superrijken. Bloeden zullen ze. U begrijpt natuurlijk wel dat als wij onze site ooit verkopen voor pak ‘m beet een miljoentje of tweehonderd wij ons genoodzaakt zien deze boude stelling te herroepen. Want zeg nou zelf, wie wil er niet rijk zijn? En blijven! Een vermogenskloof is prima, zolang je maar aan de goede kant van de kloof staat.Join the Conversation