#excFEY: Wie wordt kampioen van 010?

Aanstaande vrijdag is het dan eindelijk zover: De eredivisie gaat weer van start en dat betekent zoals elk jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het heeft de KNVB behaagd om ’s lands mooiste stad de aftrap van het seizoen 2011/2012 te gunnen, zodat Excelsior grote broer Feyenoord mag ontvangen op het altijd knusse Woudestein. Direct gevolg van deze exclusief Rotterdamse seizoensouverture is dat de eredivisie sowieso een Rotterdamse koploper zal krijgen. Dat is mooi. Dat zou vaker moeten gebeuren.

De realiteit leert echter dat het niet erg waarschijnlijk is dat één van de Rotterdamse clubs een grote rol van betekenis gaat spelen in de uiteindelijke strijd om de koppositie. Het is daarom zaak om a.s. vrijdag te genieten van het moment dat de spotlights vol op de trotse Maasstad gericht zijn.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Excelsior-Feyenoord dus. Klein tegen groot. Of beter: Niet meer zo heel klein tegen al lang niet meer zo groot. De nummer 16 van vorig seizoen tegen de koploper van het rechterrijtje. Vorig jaar liep Feyenoord flinke averij op in Kralingen. Door een doelpunt van Guyon Fernandez in de blessuretijd hield Excelsior de drie punten op Woudestein en luidde daarmee een voor Feyenoord bijzonder matig seizoen in.

Ondertussen is Feyenoord twee uiterst talentvolle spelers kwijtgeraakt (Castaignos en Wijnaldum), heeft trainer Mario Been uiteindelijk toch nog het veld moeten ruimen en kon men weinig anders dan bij Excelsior gaan shoppen om de selectie aan te vullen. Clasie, Nelom, Ramsteijn en Guyon Fernandez maakten de overstap naar Rotterdam-Zuid. Feyenoord lijkt dus in vergelijking met het vorige, dramatische seizoen niet sterker geworden. Dat geldt in nog sterkere mate voor Excelsior. De betere spelers zijn vertrokken, want niet alleen Feyenoord stond klaar om goedkoop te winkelen. NEC lokte zowel trainer Alex Pastoor als aanvoerder Ryan Koolwijk naar Nijmegen.

De voortekenen wijzen dus niet bepaald in de richting van een toonaangevende rol voor de Rotterdamse eredivisieclubs. Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Bij Excelsior weet men niet beter dan dat er gestreden moet worden tegen degradatie en bij Feyenoord heeft het Legioen zich intussen morrend neergelegd bij wéér een seizoen in de marge. Er zit niks anders op dan er het beste van te maken, te voetballen voor wat je waard bent en het publiek vermaak, strijd en spektakel bieden.

Als de knullen van Excelsior en vooral Feyenoord nou eens goed in de oren knopen dat het Rotterdamse voetbalpubliek best mild kan zijn als er maar geknokt wordt voor elke bal, als we maar kunnen zien dat de spelers de ballen uit hun broek willen lopen voor club en supporters, als die spreekwoordelijke opgestroopte Rotterdamse mouwen ook wekelijks in het betaalde voetbal te zien zijn. Dan kunnen we een incidentele zeperd best verdragen, dan kunnen we dit seizoen best leven met wisselende resultaten.

Er staat godverdomme niet voor niks ‘Sterker door strijd’ in het wapen van Rotterdam! Laat zien dat je dat shirt waard bent, dat je snapt waar Rotterdam en Feyenoord voor staan.

Tenslotte de MWNW extragratis voorspellingstip van de week:
Excelsior-Feyenoord 1-2. Makkie! #WijStaanBovenaan

Prettige wedstrijd!

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

1 reactie

  1. FC010 Beantwoorden

    Zo is dat; Gevochten moet er worden. Strijden of sterven!