Massaontslag bij Nationale Nederlanden: koekje van eigen deeg

Een mens is een vreemd wezen. Neem mij nou. Normaliter pink ik altijd traantjes weg als er bij een bedrijf ontslagen gaan vallen. Ik kan niet tegen verdrietige mensen. Vandaar dat ik ook nooit in de spiegel kijk.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Cameraploeg
Vaak staat er een cameraploeg voor het gebouw waarin koppen gaan rollen. Om het leed live vast te leggen. Die interviewtjes met potentiële slachtoffers hakken er bij mij flink in. De wanhoop van deze door het kille management aan de kant geschoven poppetjes snijdt dwars door mijn ziel. Want: kunnen ze hun huur of hypotheek nog wel betalen straks? Houdt hun relatie stand onder de kwelling van nutteloos thuiszitten? Is er nog wel geld om de cavia te onderhouden? Wordt het voortaan weer de baggervette afhaalchinees? Of is touw de enige echte oplossing?

IJzelen
Tot ook mijn eigen verbazing begon het gisteren spontaan te ijzelen in mijn hart. Toen ik hoorde dat er bij bank- en verzekeringsconcern ING 2350 banen gaan verdwijnen. Waarvan 1350 bij ING-verzekeringspoot Nationale-Nederlanden. Volgens topman Jan Hommen van ING moet er gereorganiseerd worden, omdat er beduidend minder verzekeringen worden afgesloten. Waardoor er dus beduidend minder premiegeld kan worden gejat om de eigen luxe huishouding in stand te houden.

Spuugzat
Hamvraag is natuurlijk: waaróm worden er minder verzekeringen verkocht? Enige goede antwoord: omdat de consument het spuugzat is om zich nog langer naar de financiële afgrond te laten gidsen door meedogenloze verzekeraars. Waarvan ING-verzekeraar Nationale-Nederlanden een prominente is. Dus hield ik het gisteren opvallend droog toen de gebruikelijke interviewtjes, dit keer voor het protserige gebouw van Nationale-Nederlanden in Rotterdam, mijn net- en trommelvlies passeerden.

Geofferd
Interviewer: ‘Staat uw baan ook op de tocht, mevrouw? En wat doet dit met u?’ De mevrouw: ’Als je hier naar toe bent gekomen om naar de bekende weg te vragen, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik heb 20 jaar van mijn leven aan deze walgelijke afpersmaffia gegeven. En nu de winst 1 keertje onder de miljard euro per week blijft, word ik geofferd. Ik. die namens Nationale-Nederlanden ontelbare klanten met kluitjes in het riet heb gestuurd. Als ze weer eens klaagden dat hun woekerpolis hun financiële dood werd. Ik, die namens Nationale-Nederlanden maar geduldig uit bleef leggen dat klanten wel hun premie moesten dokken. Maar dat de kleine regeltjes nu eenmaal niet toestonden dat er ook maar iets tegenover stond. Ik, die steevast namens Nationale-Nederlanden riedelde: ‘Wát nou nieuw dak op uw huis? Omdat het oude dak er tijdens een storm is afgewaaid. De kleine regeltjes zijn onverbiddelijk: Wie zijn huis op een tochtplek heeft staan, ziet automatisch af van financiële compensatie.’ Ik, die altijd namens Nationale-Nederlanden oplas: ‘Wát nou nieuwe televisietoestellen, diamanten halssnoeren en met goud ingelegde stola’s? De kleine regeltjes zijn onverbiddelijk: Wie inbrekers niet eens zèlf de baas kan, ziet af van financiële compensatie.’ Ik, die steevast namens Nationale-Nederlanden kort en bondig antwoordde: ‘Klopt’. Op vragen van klanten of ze alleen maar premie moesten betalen. En er nooit iets voor terugkregen.’

Wreed
Zelfs trouwe bezoekers van MoetenWeNietWillen zullen me wel wreed vinden. Maar ik kan geen traan laten om welke ontslagen in de financiële sector dan ook. Als je je maar lang genoeg blijft misdragen, krijg je vanzelf een koekje van eigen deeg.

Ton
Meer Ton? →  TypischTon.nl

VOETNOOT VAN DE REDACTIE: IN TEGENSTELLING TOT ONZE COLLEGA-MEDIA ZULLEN WIJ, ZÈLFS OP VERZOEK VAN DE FAMILIE VAN BETROKKENEN, DEZE COLUMN NIET VERWIJDEREN. WIJ GELOVEN IN VRIJHEID VAN HET GESCHREVEN WOORD EN DE VRIJHEID VAN MENINGSUITING VAN DE COLUMNIST. ONZE ING-REKENINGEN ZIJN INMIDDELS BIJ ABN AMRO GEPARKEERD.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

0 reactie

 1. Frank Beantwoorden

  Pittig stukje. Hier spreekt een hoop agressie uit.

  Ter nuance.
  Verzekeringsmedewerker zijn ook mensen met Woekerpolissen en hebben ook schade claims die worden afgewezen. Plus zijn juist de ‘beschreven’ medewerkers alles behalve de hoogst betaalden.

  Inderdaad ja. Deze column is dus een beetje ‘Wreed’.

  De ‘Touw’ verwijzing echt volledig ongepast. Een soort van misplaatst sarcasme wat alleen opgaat als het argument volledig ridicuul is.
  Maar zo ridicuul is dit scenario helemaal niet in huidige tijden.

 2. gerrit gerrits Beantwoorden

  30000 polen zouden er komen volgen cde r balkenende het zijn er 300000 geworden en dan nog de rest van de balkan. kijkals je er 1 of 2 5 naast zit als minister president nou ja . 30 en 300 dat noem ik landverraad .punt is wie in nederland heeft nog geld om iets extra te kopen zoals verzekeringen enzv heeft u tijdens de verkiezingen iemand gehoord over de werkgelegenheid ik niet. heb de pvv tietallen mailtjes gestuurd om dat aan te kaarten niets hebben ze gedaan. het is net of op dat polen bulgarije en andere oostblok gedoe een taboe rust . opzettelijk de nederlandse economie kapot maken.wiens belang is dat ??? de bilderbergers ??/ duistere machten

 3. Gijsgijsgijs Beantwoorden

  @voetnoot redactie: U bent wel heel erg naïef als u denkt dat ABN Amro ook maar een haar beter is dan ING

 4. Wil weet het wel Beantwoorden

  Beste Ton,

  Ik zou een heel lang stuk kunnen schrijven als commentaar op jouw geblaat, maar zoals je aan het aantal reacties ziet leest bijna niemand je ongenuanceerd gebral al niet meer.
  Zonde van de tijd, we hebben wel wat anders te doen.
  De groeten

 5. Ton Broekhuisen Beantwoorden

  Wil weet dus helemaal niets. En etaleert dat uitbundig. Blijf in je grot #beter #zzzz

 6. pawn Beantwoorden

  Ik hoop dat dhr. Broekhuisen ook nog eens een koekje van eigen deeg krijgt.

 7. Gerard Boerm. Beantwoorden

  Hoewel de obectives van de heer Ton Broekhuisen en mijzelf natuurlijk verschillen behoud ik mij het recht nu er momenteelweer zo veel soesa is hier nu op te reageren. Het massaontslag bij Nationale Nederlanden is natuurlijk niet leuk maar kan voor ieder weldenkend mens natuurlijk nimmer als de bekende donderslag bij heldere hemel gekomen zijn, markten veranderen, zoals ook financiële producten aan verandering onderhevig zijn. Een objectieve observatie van menselijk gedrag leert dat het niet durven noemen wat fout gaat tw; een te star personeelsbestand op uitvoerend niveau dodelijk is voor een profit organisatie. Ontlopen van echte taken, weerstand tegen het meten van transacties of het krampachtig beschermen van koninkrijkjes op de werkvloer zijn maar een paar van die dodelijke signalen. Ik wil dan ook een lans breken voor de top van ING/Nationale Nederlanden welke de guts hebben hun bijl te scherpen om in een bos van veelal overbodige banen te hakken.