Waarom Badr Hari per direct moet worden vrijgelaten

TonderdagDe dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft een golf van verontwaardiging losgemaakt in ons land. Dat is schijnheiliger dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is eerder een wonder dat zinloos geweld niet dagelijks de krantenkoppen beheerst.

Ik krijg inmiddels acute uitslag van het woord respect. Niet in de laatste plaats omdat het woord respect recent prominent uit de mond kwam van KNVB-voorman Michael van Praag. Michael van Praag is een van de grootste gladjanussen die ons land ooit heeft voortgebracht.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Hierbij pleit ik ervoor om spiegellikkers van het kaliber Michael van Praag te verbieden om het woord respect nog ooit in de mond te nemen. Dus Ivo Niehe, Peter R. de Vries, Eric van der Burg, Henk van der Meyden, Jeroen Krabbé, Albert Verlinde en hoe al die andere pedante ijdeltuiten ook mogen heten: richt – als je voor de spiegel gaat zitten – je puddingbuks voortaan maar lekker in stílte op dat met een pijl doorboorde hartje. Je weet wel: dat pijltje met aan weerskanten jullie eigen voornaam.

Wat er ook uit de lucht is komen vallen de laatste jaren: het zinloze geweld dat Richard Nieuwenhuizen fataal werd zat daar niet bij. In Nederland heerst al vele jaren het recht van de sterkste. Argumenten tellen niet meer. Het gaat erom wie de grootste mond heeft. Of de grootste spierballen. Wie niet wil luisteren of ‘anders is dan wenselijk’ wordt in het gunstige geval op zijn bek geslagen. Of erger: meedogenloos de dood ingejaagd.

Van God los
We zijn in Nederland van God los. Niet in de laatste plaats omdat voorbeeldfiguren chronisch ontbreken. Zelfs de politiek in Nederland blijkt extreem corrupt. Het regent types als Co Verdaas. En altijd gaat het om geld en macht. Herstel: meer geld en meer macht. Zonder ernstig karakterdefect (of doodenge lach, zelfs op begrafenissen) word je nooit een politieke topper in dit verloren land.

Belangeloos
Vrijwilligers die in weer en wind klaar staan om minder bedeelden wat prettige momenten te bezorgen, verdienen respect. Mensen die zich zonder winstbejag om vluchtelingen en daklozen bekommeren, verdienen respect. Iedereen die zich belangeloos én buiten het zicht van de camera’s voor andermans geluk inspant, verdient respect. Dat jullie het weten: Natasja Froger, Leontine Borsato en hoe al die roemzijspannen ook mogen heten.

Lok-scheidsrechter
Inmiddels heeft ook de politie ingezien dat er geen enkel respect voor gezag meer is. Anders kom je niet met het sneaky zwaktebod om na lok-pieten nu ook lok-kerstmannen in te zetten. Omdat we de moed in Nederland kennelijk toch al hebben opgegeven, stel ik de KNVB hierbij voor om met lok-scheidsrechters te gaan werken. Kennelijk kan geweld alleen nog maar met geweld worden bestreden. In mijn optiek (geen idee wat dat woord betekent, maar het bekt zo lekker) moet Badr Hari daarom per direct worden vrijgelaten. In een strak scheidsrechterpakje. En een fluit in zijn mond. Ook graag standaard 22 brancards langs de lijn als Badr een voetbalwedstrijd leidt. Badr heeft inmiddels maatje extra small. Voor de kosten van het scheidsrechtertenue hoeft de KNVB het dus niet te laten.

Ton
Meer Ton? → TypischTon.nl

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

0 reactie

 1. Carl Beantwoorden

  Beste Ton,
  Ik denk werkelijk dat je meer zou bereiken als de toonzetting van de collum genuanceerder zou zijn en vooral respectvoller. Op deze wijze vrees ik dat je een bijzondere smalle laag van deze samenleving aanspreekt. Van dit soort geschop is er nl ook al meer dan genoeg. De kritiek vind ik terecht maar de wijze waarop sucks.

 2. Ton Broekhuisen Beantwoorden

  Beste Carl,

  Dank voor je (keurig geformuleerde) reactie. Ik denk zelf dat er al veel te veel genuanceerd wordt. Zonder dat er ook maar een centimeter terreinwinst wordt geboekt. Dus kies ik bewust voor deze manier.

 3. Jean Op den Kamp Beantwoorden

  “Goed” plan, dan hoeven ze ook geen kaarten meer te trekken.
  Je ziet vanzelf rood als die scheids je het veld uit schopt.
  Laten we een rumoerige tocht houden voor zinvol geweld…

 4. Tony Adams Beantwoorden

  Beste Ton,

  je stukje bevat zeer zeker een kern van waarheid. Helaas denk ik dat veel mensen je stijl verkeerd zullen interpreteren waardoor je afgeschildert wordt als één of andere moraalridder. Zoals ‘Carl’ hierboven al zei, ik denk dat je er wat meer nuance in aan had moeten brengen. Ik begrijp je punt in ieder geval wel, en vind het een goed stukje!

  Groet,
  Tony

 5. de walrus Beantwoorden

  Hopelijk heb je een echte baan hebt want ik betwijfel of je ooit je brood met columns zult kunnen verdienen. Ik zal niet uitleggen waarom ik de column slecht vind, want dat blijft een kwestie van smaak. Wel zou ik je graag op het volgende willen wijzen: schrijven dat zelfs de politiek in Nederland extreem corrupt is, is een nogal onnozele opmerking een week na het verschijnen van de corruptie index van transparancy international. Zoals altijd scoort Nederland extreem (om jouw overdreven adjectief ook maar eens te gebruiken) goed. Zie hier de resultaten: http://www.transparency.org/cpi2012/results. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen ruimte voor verbetering is en dat onoplettendheid niet nodig is.
  Uit het feit dat je het hebt over ‘Co van Daas’ blijkt hoe weinig je weet. Bijzonder ergerlijk als mensen zo overtuigd van zichzelf en hun mening zijn maar niet op de hoogte zijn van de feiten. De man heet Co Verdaas en heeft niet aan zelfverrijking gedaan. Hij heeft iets gedaan wat niet mag, namelijk onjuist gedeclareerd, maar is daar zelf niet beter van geworden. Hij declareerde een rit tussen Arnhem en Nijmegen, terwijl de rit werkelijk plaatsvond tussen Arnhem en Zwolle. Pak er eens een kaart van Nederland bij en kijk wat verder uit elkaar ligt. Hij heeft er niet “meer geld en meer macht” mee vergaard. Als je je had verdiept in de zaak had je minder onzin opgeschreven. Een tip voor volgende keer. Maar als die volgende column er niet komt, denk ik niet dat iemand wat mist.

 6. de walrus Beantwoorden

  ‘onoplettendheid’ moet natuurlijk ‘oplettendheid’ zijn

  1. Ton Broekhuisen Beantwoorden

   @5 Ja, een schrijffoutje is zo gemaakt. Ook door een walrus #tja

 7. Mojo Beantwoorden

  Ton, heel leuk geschreven! Als ”de walrus” niet zo respectloos en jou persoonlijk aanviel in zijn toon, dan had je zelfs ook wat gebruik kunnen maken van zijn kritiek. Jammer dat hij (of zij) zo duidelijk geformuleerde kritiek gepaard laat gaan met domme aannames of beledigingen.

  Heb moeten lachen om het beeld van Badr als lokscheids haha!

 8. Jmm Peters Beantwoorden

  mischien moeten we eens gaan twijfelen aan de recht spraak in nederland.
  of dat dat niet anders moet…….

 9. D.Scimmel Von den Benken Beantwoorden

  naar mijn mening word Badr bespottelijk overdreven behandelt alsof hij mensen heeft vermoord ,de hufter die zn vriendin beledigde met 10 glazen cola whisky oi.d op zou door ieder ander een beuk hebben gekregen en terecht

 10. Leppa Beantwoorden

  Badr Hari als voorbeeldig Marrokaan kan hij het oog om oog en tand om tand principe ff uitleggen aan tokkies en andere doodschoppers. Krachtig bedacht.

 11. E.Eliveld Beantwoorden

  Je bedoelt vrijgelaten vanuit een boven zee vliegend vliegtuig?

  Dan is het antwoord JA

 12. Comodo Wa Beantwoorden

  Dat u vindt dat BrokkenHari direct vrij moet komen, vind ik een gotspe, hoe durft u deze gedachte (spinsel) als collumnist, als “stelling” te poneren?, bent u soms van de pot gerukt?. Deze schorremorrie verdient geen andere kerstfeest dan “één” op kosten van de gemeenschap. Let wel: dan is hij vrij om net zoveel te bestellen, ook halal, dus, een tip, ook “vijfsterrenhotels” verzorgen “halal”, ook in de (het) calabus/cachot wordt deze service aangeboden. Van mij mag de Golddigger Esthelle, hem wel als tafeljuffer gezelschap houden. Alleen zo breng je dit soort hufters mores bij, niet goedschiks dan maar kwaadschiks, you have it the way you wanted it, this is the name of the game. If you can’t do the time, don’t commited the crime. Dat deze (ongelikte)beer nu berouw toont, is het zelfde als het hebben over: “krokodillentranen”, ja toch. En wat deze omhooggevallen straatschuim heeft aangericht, daar heeft deze niet aangepaste en onbetrouwbare recidivist, onproffesioneel gedragen, walgelijk, en dan moeten we ook mededogen tonen, dit ook, je had een kans gekregen, waar je beloofd had een bepaald gedrag niet zou tonen. Even ter herinnering: “toen je de licentie kreeg, had je toch plechtig beloofd dat je buiten de (ring)geen tegenstander(s) zou hebben. Deze gentlemen agreement willens en wetens geschonden, ook hier laatje blijken lak aan alles en iedereen te hebben, (licentie moet ingetrokken worden/royement, onvoorwaardelijk) argument recidive, want je waande je de onaantastbare, je bent, onaangepast dat je bent, en ook laat je merken dat je van zeer laag allooi bent. Daar kan je door jouw achtergrond, helemaal en dan ook helemaal niets aandoen. Let wel: “een krommeboom groeit nooit recht”, en dat heb je niet door, ambivalent dat je bent. Je bent het gewoon niet waard een voorbeeldfiguur te zijn, in ieder geval niet voor mij, je hebt jouw credietwaardigheid bij mij, helemaal verspeeld en ik ben helaas niet de enige, is dat je het weet, je zal het misschien met Esthelle alleen moeten doen, andere opties zijn uitgeput. Je hebt toch twee paspoorten, dus je kant alle kanten mee op. Door deze droom weetje zelf niet waar je bent, en dat speelt jouw parten. Mijn advies: nadat je je gepaste straf hebt uitgezeten, je jouw hart moet volgen. Het probleem is de je je als een omhoog gevallen persoon deze weelde niet dragen kan, en dat je (achter) die rodevlag waar je je ingewikkeld had, vind je dat je je thuis voelt, we hebben allemaal onze.gevoelens, en deze vlag is de vlag waarnaar jouw hart uitgaat. Welnu, daar is niets mis mee: ambivalentie, etymologie of afleidkundig; betekent dubbelhartigheid, deze eigenschap heeft een ieder – “rationeel denkenden” – maar niet een ieder kan hiermee omgaan. Een simplistisch voorbeeld, ouders en kindrelaties je straft/kastijdt ze, en je hebt ze toch lief waarneer het moet. Een liefde haat relatie, een lach en traan en geen moord en doodslag. En nu kom ik terug op het ambivalente gedrag waarvan mensen zoals jij weten niet hoe zich te gedragen wanneer en waar het moet. Elhamdule.

 13. de walrus Beantwoorden

  Raar verwijt, Mojo. De schrijver van de column houdt in de comments zelf nota bene een pleidooi tegen nuance.
  Ton, door je verschuilen achter het excuus ‘schrijffout’, ontwijk je wel erg gemakzuchtig de rest van mijn kritiek.
  Bovendien, het is bijna 2013. Hashtags kunnen echt niet meer…..

 14. Ton Broekhuisen Beantwoorden

  Heb je hier echt een week over na moeten denken? Weet je inmiddels ook al hoe je heet? Of is het heel 2013 om anoniem te reageren?