Ons koningshuis? Afschaffen!

Er is nogal wat ophef ontstaan over een tweet van de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van den Burg. Eric, erkend spiegellikker, twitterde: Zullen we 2e kerstdag/paasdag/pinksterdag gewoon afschaffen en als reguliere vrije dagen teruggeven? Goed voor keuzevrijheid en economie.

Tegenstanders van dit gedachtegoed roepen op om Eric van den Burg af te schaffen als wethouder. Voorstanders zeggen dat hij een punt heeft. Een van de reacties: Hoezo afschaffen? Wanneer moeten de Tokkies dan naar de meubelboulevards? En er wordt met die dagen 2 x zoveel gevreten. Dus ik pleit voor 2e Koninginnedag, 2e oudejaarsdag, etc.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Als een gerespecteerd wethouder van een grote plaats zijn ideeën vrijelijk de ether in mag knallen, dan haak ik natuurlijk graag aan. Dus heb ik speciaal voor de trouwe bezoekers van MoetenWeNietWillen mijn hersenen uit de hangmat gehaald. En ja, dat was een tijd geleden.

Toneelstukjes

Ik houd het criterium van Eric van den Burg aan: wat niet goed is voor Nederlanders schaffen we af. Hierbij wat eerste suggesties. Laten we er niet omheen draaien: ons koningshuis voegt niets toe. Koningin Beatrix riep recent nog dat ze allergisch is voor toneelstukjes. Vandaar dat Bea haar kersttoespraak natuurlijk altijd in bikini doet. De opnamen worden, naar nu is uitgelekt, namelijk al in de zomervakantie gemaakt. Willem-Alexander en Máxima voegen ook nul toe. Willem-Alexander, die ook de 363 dagen dat het geen Kerstmis is een volgevreten indruk maakt, heeft nog nooit enige affiniteit getoond met ‘het volk’. En in de kern is Máxima natuurlijk een gewiekst carrièremeisje. Met een foute vader. Afschaffen dus dit peperdure poppentheater.

Liegen

Over poppentheater gesproken: de Tweede Kamer functioneert voor geen meter. En niet alleen omdat de huidige samenstelling in geen enkel opzicht lijkt op die van de actuele peilingen. De krappe meerderheid van VVD en PvdA is veranderd in een forse minderheid. De huidige samenstelling van de Tweede Kamer is gebaseerd op welke politieke leider wel of niet televisiegeniek was. Lees: welke politieke leider het best kon liegen, zonder met zijn ogen te knipperen. In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen op 12 september 2012. Dus wat moeten we nu nog met die op valse gronden gekozen ‘uitblinkers’?

Madame Tussauds

Wat ook pleit voor afschaffing van de Tweede Kamer: de verzameling gladpraters die er nu zit, scoorde ongetwijfeld goed op de schoolbanken. Maar heeft geen enkele binding met de achterban. En dat lijkt me toch essentieel voor volksvertegenwoordigers. Afschaffen dus die Tweede Kamer. In het verlengde hiervan: de Eerste Kamer kan in zijn geheel naar Madame Tussauds. Geen bezoeker die het merkt.

JA-woord

Tot voorlopig slot zou ik graag zien dat monogamie als onnatuurlijk wordt beschouwd. Mannen die alleen oog hebben voor hun eigen vrouw moeten standaard voor een verwijskaart naar hun huisarts. Échte jagers schieten ook niet met een waterpistool. Ik zou dan ook graag zien dat het huwelijk wordt afgeschaft. Het JA-woord is al te lang aan inflatie onderhevig. Ook vluchten hoeft dan niet meer.

Ton
Meer Ton? → TypischTon.nl

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

6 reacties

 1. Comodo Wa Beantwoorden

  Dat meneer Van der Burg aan scoringsdrang lijdt, kan je zeggen waarschijnlijk door het “postwinter syndroom”, wat ook zo kan zijn. Als deze “spiegellikker”, goed in de spiegel kijkt, kan ie zelf wel zijn conclusies trekken. Met alle respect voor deze heerschap, mijn advies:, schaf je zelf, permanent af, daar moet je aan beginnen. Je zit daar om beleid te maken, en niet om jouw kromme hersenspinsels, ongevraagd te komen uitkraaien. Laat Rutte ons komen vertellen, waarom hij het volk bedrogen heeft, want het is “kiezersbedrog”, wat jouw partij en partij(genoot) gepleegd heeft. Dus, doe waar je voor betaalt wordt, en houd je koest. Praat nooit meer voor jouw beurt. “Nix-boven-Trix'”.

 2. gerrie roozeboom Beantwoorden

  Ik heb geen enkele verwachting van deze eigenzinnige verwaande wereldvreemde jongen. Ik kan me ook niet voorstellen dat hij enig politiek inzicht heeft en daarom is het goed dat Bea bij de laatste samenstelling van het kabinet buiten schot is gebleven. Dit moet zo blijven. Er moet ook goede notitie genomen worden wat voor vreemdsoortige aankopen hij weer gaat doen, want het is tenslotte ons geld waar hij over beschikt, de belastingcenten van het Nederlandse volk en dat doet de familie Oranje, voor zover hij nog Oranje is al sinds 1813.

 3. Verothschild Beantwoorden

  JA ik ben voor het afschaffen van de monarchie!! We leven namelijk niet meer in het gouden eeuw. Totaal niet hedendaags dus, het probleem is dat sommige rijke elitaire familie’s in hun hoofd nog wel leven in de 16e eeuw en waar het slavendrijven nog in het bloed stroomt!
  @ton
  je hebt het over het afschaffen van de 1ste 2de kamer allemaal leuk en aardig maar je komt niet met alternatieven. Wel erg makkelijk! Schreeuwen kan iedereen. Oplossingen bedenken voor problemen dan ben je pas constructief bezig.

 4. Mellie Beantwoorden

  Afschaffen het koningshuis! Het is gewoon een grote poppenkast en hebben geen toegevoegde waarde. Het enige wat ze kunnen is belachelijke hoedjes dragen en mooi weer spelen.
  Het nederlandse volk moet bezuinigen en we hebben genoeg arme mensen die naar de voedselbank moeten, maar het koningshuis smijt maar met het geld alsof het allemaal niks kost. Het is gewoon schandalig en erg tegenstrijdig!!!

 5. aaitoe Beantwoorden

  Alwéér die uitgemolken discussie opstarten, word ik zó moe van… gáááááááp!!!

 6. Ton Broekhuisen Beantwoorden

  Beste aaitoe, reageer je binnenkort ook nog even op mijn column van 22 januari 1997?