VVD vindt de burger te dom om keuzes te maken

Makbouli_sheriff_sterDirecte invloed van het volk is mogelijk binnen een correctief referendum. Bij een correctief referendum kan de bevolking ingrijpen als er door de overheid een beslissing genomen dreigt te worden die niet door het volk wordt gedragen. ‘Wat een supergoed idee!’ hoor ik u zeggen. In een tijd waar iedereen toegang heeft tot nagenoeg alle informatie via het wereldwijde web, is het niet meer dan logisch dat burgers mondiger maar vooral ook slimmer worden. We hebben nu eenmaal veel explicietere individuele meningen en laten onze mening, anders dan vroeger, niet meer voorschrijven door de zuil waarbinnen we vallen. Met andere woorden de dominee, onderwijzer of andere notabele bepaalt niet meer hoe wij denken en moet vooral lekker domineeën, onderwijzen of notabelen. Wij kunnen tegenwoordig namelijk heel goed zelf nadenken met de schat aan informatie die tot onze beschikking staat.

Het is dan ook niet zo raar en geheel in de geest van deze tijd dat er nu weer een wetsvoorstel ligt dat een correctief referendum mogelijk maakt. Niet te hard juichen, want om te komen tot die stap voorwaarts is eerst een grondwetswijziging nodig en dat is een proces van jaren waar het niet alleen nodig is dat ons parlement instemt, maar dat het wetsvoorstel ook in een volgende regeertermijn door de twee kamers wordt geloodst met een twee derde meerderheid. En dat is niet eenvoudig. Al eerder werd het in 1998 geprobeerd en nadat de vereiste twee derde meerderheid in de tweede kamer was gehaald, wist VVD-er Wiegel, na een debat van 16 uren, eigenhandig het kabinet Kok II op te blazen met zijn ‘Nee’. Deze eerste poging wordt nu ook wel De Nacht van Wiegel genoemd.

(tekst gaat verder na de advertentie)

De VVD is nu als één van de weinige partijen, samen met CDA en SGP – en dat zegt mij genoeg – nog steeds tegen het wetsvoorstel van het correctief referendum. Men stelt dat het de democratie ondermijnt en dat voorstellen nu eenmaal in het geheel moeten worden bekeken. De VVD zegt dus eigenlijk: “Beste burger, dank voor uw stem. Wij gaan gewoon even door met achterkamertjespolitiek en zullen vanuit onze ivoren toren wel even bepalen wat goed is voor u. U heeft daar tenslotte geen verstand van.” En dat is bijzonder arrogant en zou naadloos passen in jaren ’50 politiek. Als de VVD het standpunt over het correctief referendum vasthoudt, dan voorspel ik u een vrije zetelval. Geen burger wil niet serieus worden genomen door een partij waar hij/zij op heeft gestemd. En dat is exact wat de VVD doet met hun standpunt over het correctief referendum. De VVD vindt u, burger, momenteel gewoon te dom om zelf keuzes te maken.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

8 reacties

 1. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? Beantwoorden

  Met het risico om voor conservatief uitgemaakt te worden–wat ik wel ben trouwens het volgende door de geschiedenis en gedrag van politici bewaarheid:
  –VVD doet alles om de hogere inkomens meer voordelen te bieden
  –VVD denkt het recht te hebben bover de bevolking–buiten die bevolking om–te kunnen regeren
  VVD wil absoluut de toegang tot goede zorg, goed onderwijs, goed wonen, goede toegankelijkheid infrastuctuur, goede voeding reserveren voor de hogere inkomens.
  Het klinkt als een communistische doctrine, maar is helaas waar.
  wie was er vor afschaffing premie ziekenfonds als percentage?
  wie wil er HRA handhaven?
  wie houdt uitkeringen en AOW crimineel laag?

  Zij zijn het symptoom van verotte en achtelijke politiek.
  Bezuinigen is niet nodig in NL; wel ervoor zorgen dat gelden terecht komen daar waar ze voor bedoeld zijn.

  met de VVD en wiegel als oppervarken heeft NL het laatse beetje drang naar fatsoenlijkbestuur begraven.

 2. Robin Stuivenberg Beantwoorden

  Ik denk dat het tegendeel in deze waar is. De VVD weet verdomd goed dat de burger in staat is om een eigen doorgrond oordeel te vellen over allerhande zaken.

  De VVD wil echter koste wat kost voorkomen dat wij, het gepeupel, enig zeggenschap krijgen. Stel je eens voor dat ze verantwoording moeten nemen of afleggen, de horror. En dan nog eens het uiteen vallen van de partij ernaast, dat moeten we niet willen met z’n allen.

  De VVD vind u niet dom, de VVD weet dat u slim genoeg bent en is daar doodsbang voor.

 3. Piet001 Beantwoorden

  Dom ben je als je jezelf niet vertrouwd aldus de VVD dat is de VVD.
  Het niveau van Den Haag valt terug tot groep 1. Economie onbekend in Den Haag. Kennis financiële zaken gedaald tot zakgeld niveau.

  Heb Dijsselbloem een mail gestuurd maar hij wil niet reageren omdat hij dan binnen de 6 jaar tot 16 jaar ca. 50% HRA kwijt kan zijn, zijn banken probleempje is opgelost en de economie weer gaat draaien omdat mensen dan weer vertrouwen hebben, maar ja de titel zegt al genoeg.

 4. Makbouli Beantwoorden

  Goed punt, Robin!

 5. keuleniscool Beantwoorden

  een correctief referendum is foutief en dubbelop .
  De burger heeft al eeuwen de gelegenheid om zijn stem uit te brengen ,
  en dat is bij de verkiezingen .
  Een referendum zal daar nooit een betere vervanger voor kunnen zijn .
  Bij voorgaande acties werd voor ca. 0,25 % een verzoek ingediend ,
  zonder de overige 99,75 % iets te vragen !
  Dit is pure dictatuur .
  En die hebben we in 40 45 genoeg gehad !

 6. Bestevaer Beantwoorden

  Uit het artikel: “de dominee, onderwijzer of andere notabele bepaalt niet meer hoe wij denken en moet vooral lekker domineeën, onderwijzen of notabelen. Wij kunnen tegenwoordig namelijk heel goed zelf nadenken met de schat aan informatie die tot onze beschikking staat.”

  Nee, daar hebben we tegenwoordig dit soort debiele populistische weblogs voor… Waarom is de titel niet “CDA,VVD en SGP vinden de burger te dom om keuzes te maken” Nou dat is logisch he, deze partijen zitten nu niet in de regering, anders hadden we daar wel tegen aan geschopt. Als zielig weblogje vinden wij het prachtig om negatieve sentimenten aan te wakkeren bij de Telegraaf-klasse.

  En dan die motivatie waarom een correctief referendum een goed idee zou zijn… Een klein kind kan nog bedenken dat informatie niet hetzelfde is als inzicht, dat achtergrondkennis, inzicht in de materie én de politieke verhoudingen en -jawel- een bovengemiddelde intelligentie noodzakelijk zijn om overwogen keuzes te maken. Aangezien meer mensen daar niet dan wel over beschikken, hebben we de parlementaire democratie uitgevonden, waarin de politici, ondersteund door de ministeries, de raad van state, het CPB en wet ik allemaal nog meer die keuzes maken. Informatie hebben, is niet genoeg, zeker niet omdat ieder de informatie kan vinden die hem aanstaat en de informatie die niet past bij het beeld dat al gevormd is gewoon kan negeren. De grens tussen opinie en “informatie” is nogal eens dun, vooral ook weer bij zo’n weblog als dit!

 7. Machiel van der Schoot Beantwoorden

  Jaren 50? 1850!!

 8. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? Beantwoorden

  de regering/2de kamerleden hebben geen deskundigheid; zie de “kwaliteits resultaten” banken, zorg, uitkeringen buitenlanders…..