Nationaal Kampioenschap Doden Herdenken

Makbouli_sheriff_sterHans Vuijsje, directeur van het Joods Maatschappelijk Werk (JMW) vindt het maar onzin dat ook anderen dan slachtoffers uit WOII worden herdacht tijdens de dodenherdenking. Zelfs nu het grotendeel van de overlevenden van WOII niet meer in leven is. Door dit zo cru te stellen en niet mee te gaan in de veranderde tijdgeest, eist Vuijsjes, die zegt namens de Joodse bevolking te spreken, de dodenherdenking op en schoffeert daarmee de nabestaanden van andere Nederlandse slachtoffers die in een oorlogssituatie zijn gestorven.

Het kan dan ook niet anders dat de indrukwekkende toespraak van voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm op de Dam in Amsterdam gisteravond, waar hij zijn overleden zoon noemde, dan ook een doorn in het oog van Vuijsje moet zijn geweest. Van Uhm’s zoon, eerste luitenant Dennis van Uhm, kwam om in Afghanistan. Vijf jaar geleden en slechts een kleine twee weken na de dood van zijn zoon stond Van Uhm op 4 mei ook op de Dam. Hij zegt hierover in zijn toespraak: ‘Een moeilijk, confronterend moment. Maar ook een bewuste keuze. Dit monument, gewijd aan de nagedachtenis van alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, maar ook de saamhorigheid op de Dam en in het land, het hielp mij.’ Jammer en pech dus, Van Uhm. Mag niet van Vuijsje. Gewoon even niet aan denken op 4 mei. Dat doe je de rest van het jaar maar. Hans Vuijsje promoveert zichzelf met zijn uitspraken in de Volkskrant aldus tot opperhoofd van de Magnietbrigade.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Tot 1961 werden de Nederlandse slachtoffers uit WOII herdacht. Daarna werden naast die Nederlandse slachtoffers ook alle slachtoffers herdacht die bij oorlogssituaties en bij vredesoperaties na die tijd zijn omgekomen. En dat levert, nu er steeds minder mensen in leven zijn die WOII daadwerkelijk hebben meegemaakt stof tot praten op. Nou ja, praten… Door de felle en met emotie doorspekte discussies over wat en wie te herdenken tijdens de dodenherdenking, lijkt het fenomeen herdenken op 4 mei te zijn verworden tot het Nationaal Kampioenschap doden herdenken. Dit in plaats van een Nationale Dodenherdenking waar een ieder op zijn eigen wijze herdenkt wie hij of zij blieft. Of niet natuurlijk. Ook goed.

En ik? Wie herdenk ik op 4 mei? Heel stiekem zonder dat Vuijsje dat weet denk ik aan mijn oom Johannes die op twintigjarige leeftijd overleed in Kamp Kuie bij de aanleg van de Birmaspoorlijn in september 1943. Ssst, niet vertellen aan Vuijsje hoor, dat mag ik namelijk pas op 15 augustus.

PS – Wat heeft die Aleid Wolfsen (burgemeester Utrecht) toch een mazzel hé dat zijn vertrek ondergesneeuwd is geraakt door de kroning, de discussie over wie te herdenken op 4 mei, het bevrijdingsfeest op 5 mei en de vermoedelijke winst van Ajax dit weekend.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

7 reacties

 1. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? Beantwoorden

  Voor mij–en voor de denkenden nederlanders–is 4 mei een herdenking van de doden die gevallen zijn onder het naziregiem–en meer niet.
  Niks van die hobbyoorlogjes die wij als vazal staat van een of andere USA dictator hebben uitgevoerd.

  Hou dingen zoals ze zijn en corrumpteer ze niet.
  Dus OOK geen herdenking van NL SSers of zo en ook geen monopolie van de joodjes.

 2. keuleniscool Beantwoorden

  De vrijheidstrijders , dus de echte Nederlanders worden steeds meer door de joden achtergesteld bij de joden , egaal of die wel of niet deugden , dit vind ik schandalig . Evenals de de zigeuners , socialislsten en jehove getuige , homo,s enz enz , gewoon schande ! .Alle oorlogen in het midden oosten zijn agressie oorlogen van en door de joden !
  In Polen heb ik meermaals gehoord dat in Auswitch meer Polen dan Joden zijn vermoord ! Er zijn veel Russen als joden vermoord , maar daar hoor ik niks over , schande !
  De joden hebben na de oorlog op het woord Holocaust ,,beslag ,, gelegd,, .
  Andere groepering worden categorisch dood gezwegen .
  En middels een wereld wijde Israel-lobby wordt de hele wereld dagelijks verder geïndoctrineerd ,
  hoe erg de joden geleden hebben .
  Is het U nooit opgevallen dat alle films en boeken over de Holocaust enkel en alleen over joden gaat .
  Heeft U ooit een film gezien , waarin een slechte jood in voorkwam ?
  Ik niet !
  Is het toeval of is het een ,,joden-streek ,, ?
  Het is heden den dage ,, not done ,, om het gedrag van de joden ter discussie te stellen .
  Daarom wordt een analyse van het fenomeen joden- pogroms angstvallig vermeden .
  Pogroms zijn er vele eeuwen geweest en waren alleen op joden van toepassing . Is dit toeval ?
  Maar het woord joden-streken prijkt nog steeds , en voor velen terecht , in de Dikke van Dale .
  Maar als we ons op Israel richten , dan blijkt dat die ,,heilige joden ,, bepaald geen lieverdjes zijn .
  Qua terreur kunnen de Palestijnen er nog een puntje aan zuigen !
  Het aantal vermoorde Palestijnen is minstens 100 x zo veel als de joden .
  Daarom ….alleen eerlijk en gemeend praten is de weg naar vrede . Maar dat willen de joden niet ! Gewoon schandalig !

 3. P.H.M.van de Kletersteeg--wie anders? Beantwoorden

  De russen: 3,5 maal zoveel als de joden.

 4. Likoed Nederland Beantwoorden

  Goed lezen is ook een kunst, blijkt maar weer eens. Want wat schrijft Vuysje in werkelijkheid?
  "Een belangrijke daad in dat kader zou zijn als de overheid de Nationale Herdenking weer terugbrengt naar haar oorsprong: de herdenking van allen die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog, onder wie 102 duizend Joodse burgers."

  Hij is dus juist voor het herdenken van jouw oom Johannes.

 5. Likoed Nederland Beantwoorden

  Goed lezen is ook een kunst, blijkt maar weer eens. Want wat schrijft Vuysje in werkelijkheid?
  "Een belangrijke daad in dat kader zou zijn als de overheid de Nationale Herdenking weer terugbrengt naar haar oorsprong: de herdenking van allen die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog, onder wie 102 duizend Joodse burgers."

  Hij is dus juist voor het herdenken van jouw oom Johannes.

 6. joost tibosch sr Beantwoorden

  De eerste reactie op de gruwelijke onmenselijkheden met name tegen joden in WOII en een eerste poging om een WOIII te voorkomen, was in 1948 het formuleren van mensenrechten en een start van de VN. Een staat Israel, die daar toch uiterst gevoelig voor zou moeten zijn, zit nu met haar macht op eigen houtje te koersen naar een wereldvernietigende WOIII, die voor niemand, ook niet voor Israel, nog bevrijding kan opleveren.