Free Record Shop: Breukhoven heeft nergens last van, personeel kan in de stront zakken

hans_breukhoven_webWij kwamen er al nooit. In de Free Record Shop. Onze smaak is toch wat ontwikkelder dan wat de McDonalds van het entertainment in de schappen heeft liggen. De winkelketen voorzag blijkbaar toch in een behoefte gezien de jaaromzet van 500 miljoen euro. Maar wie betaalt er nu nog zestien euro voor een album dat je voor negen euro op iTunes en helemaal gratis op Spotify kan beluisteren? Wij dus mooi niet. Met dit soort belachelijke prijzen heeft de platenhandel zichzelf behoorlijk in de vingers gesneden. Met een onafwendbaar faillissement tot gevolg. Velen gingen de Free Record Shop voor. Helemaal dood is de winkelketen overigens nog niet. Eén derde van de vestigingen sluit per direct. De overige negentig hopen op een wonder: dat de crisis morgen voorbij is. En de consument weer massaal dvd’s, cd’s, boeken, speelgoed en games gaat kopen. U wist dat misschien niet. Maar de Free Record Shop verkoopt allang niet meer alleen muziek. Het heeft aan risicospreiding gedaan, maar is daardoor te ver van de corebusiness afgedreven. Een business die oprichter  Hans Breukhoven in 1971 met bloed, zweet en tranen vanuit het niets heeft opgebouwd. Elk weekend naar Parijs en Londen om goedkoop vinyl in te slaan en die met een kleine winstmarge door te verkopen. Van kelner tot platenmagnaat. De blauwwitte entertainmentketen past qua uitstraling naadloos in elke willekeurige koopgoot in Nederland. Naast de H&M, HEMA, Rituals en een belwinkel. Volledig kleurloos. Daar missen we niks aan. Wel een beetje sneu voor de ruim zevenhonderd werknemers die volgende maand op straat komen te staan. Die krijgen voorlopig geen salaris en vakantiegeld. Een aantal mag straks wel weer tijdelijk terugkomen. Vanzelfsprekend tegen een lager salaris. En Hansie Hansie kan dankzij zijn risicospreiding gewoon in zijn jacuzzi blijven liggen. Over mensenhandel gesproken. Een ding moet je die Breukhoven toch nageven. Met een bedrijfsnaam die de suggestie wekt dat de koopwaar gratis is, is hij er in geslaagd multimiljonair te worden. De natte droom van elke ondernemer. De Free Record Shop mag dan op sterven na dood zijn, Breukhoven is dat zeker niet. Hij heeft zijn schaapjes op het droge en een paar goede investeringen uitstaan. Om met de historische woorden van zijn ex-vrouw Vanessa te spreken: Ladidi Ladida,
 wanna be
 where you are. Hans, we zijn jaloers op je.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

4 reacties

 1. Jan Beantwoorden

  -Edit: Typootje, dankjewel-

 2. Freek Beantwoorden

  Eens met mijn voorganger!
  Oh! En de kleuren waren blauw-geel (later zwart-blauw)

 3. Nico Beantwoorden

  Die Breukhoven is gewoon een ordinaire zakkenvuller. Zo niet dan zou hij het salaris van zijn “samenwerkers” (zoals hij zijn personeel noemde, de huichelaar) wel uit zijn eigen zak betalen zolang nodig. De man bulkt van het geld dus wat is het probleem? Nee, zo zit ie niet in elkaar dus kunnen ze allemaal lekker de kolere krijgen wat hem betreft. Dat zo’n lul niet hoofdelijk aansprakelijk te stellen is en dat hij met vele miljoenen kan wegkomen en de maatschappij met zijn wanbeleid kan opzadelen is een van de verderfelijke kapitalistische misstanden.

 4. BlijeReaguurder Beantwoorden

  Ach, hij heeft 40 jaar lang voor werkgelegenheid gezorgd. Jammer voor hem en zijn personeel dat de moderne technologie hen heeft achterhaald. De kolenboer rijd ook niet meer door de straten.