Het Midden-Oosten: Wie steunt wie?

“Pentagon bereidt drie dagen bombartementen Syrië voor” of “Russisch oorlogsschip richting Syrië  Zomaar een paar koppen uit het nieuws van de afgelopen weken. Dat er daar in het Midden Oosten poep aan de knikker is, weet u waarschijnlijk al wel. Ontvoeringen, aanslagen, en alle vriendjes en niet-vriendjes van Syrië die hun complete militaire apparaat in stelling brengen. De situatie aldaar in een notendop; In Syrië zijn er Syriërs die weer andere Syriërs doodvermoorden en om dat te voorkomen wil Barack Obama nog meer Syriërs afmaken.  Onder het mom van: Met bommen en raketten zal ik jullie laten zien wat vrede is. Yeehaw! ‘Muricah!! Maar niet iedereen deelt dat idee van de VS. Juistem. Maar wie is er nu precies vriendjes met wie? En wie zijn er vooral geen vriendjes? MWNW heeft met de hulp van Sheik Khaled Naser Hamoud de situatie in kaart gebracht. Leest u mee?

Syrië wordt gesteund door Iran. Assad, de baas van Syrië, is op zijn beurt weer tégen het Moslimbroederschap. Het Moslimbroederschap en de VS zijn geen vriendjes van de Egyptische generaal Sisi, maar de Golfstaten zijn weer pro-Sisi wat dus inhoudt dat zij tegen het Moslimbroederschap zijn. U volgt het nog? Ja? We gaan verder. Iran is pro-Hamas, maar Hamas geeft het Moslimbroederschap weer rugdekking, wat de VS ook doen en de heren van Hamas kunnen het bloed van de VS wel drinken. De eerder genoemde Golfstaten zijn ook vriendjes met de VS, wat dus zou betekenen dat zij geen vrienden kunnen zijn met Iran en Syrië. Tot zover nog redelijk te volgen dachten wij. Maar die Golfstaten zijn samen met Turkije anti-Syrië, terwijl de Turken het dan weer eens zijn met het Moslimbroederschap, die het blijkbaar niet zo op hebben met generaal Sisi. En die bewuste generaal zelf? Die wordt weer gesteund door de Golfstaten. Goed. Tot zover het overzicht van Sheik Hamoud, maar dan zijn we er nog niet helemaal. Als de USA zich ergens mee gaat bemoeien komen de Russen natuurlijk ook om de hoek kijken. De VS steunen de Syrische rebellen van de FSA in de vorm van wapens en Rusland doet dat voor de Syrische regering. De Yanks bereiden een aanval voor op Syrië vanwege het zogenaamde gebruik van chemische wapens, maar keiharde bewijzen daarvoor ontbreken volgens Poetin. Volgens hem waren het de rebellen. Echter, de Russen en de Amerikanen willen beide wél dat het geweld in Syrië stopt. Mocht de VS toch ingrijpen (wat weldra zal gebeuren) en schoothondjes bondgenoten als Frankrijk en Engeland bereid vinden om mee te doen, dan zullen de Russen not amused zijn en vriendje China vragen om ook wat te doen. En oja! De Russen zijn ook nog steeds bondgenoot van Iran. U weet wel, dat land wat volgens Amerika nukes aan het maken is/was.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Wow, MWNW! Wat errug! Denkt u nu. Is dit gewoon de Koude Oorlog 2.0 met wat onderling machtsvertoon of stevenen we daadwerkelijk af op WOIII? Om Albert Einstein maar te quoten; ‘Ik weet niet met wat voor wapens WOIII uitgevochten zal worden, maar in WO IV zal gevochten worden met stokken en stenen’. Wij kunnen het U helaas ook niet vertellen, het zal allemaal afhangen van de diplomatieke skills van de grootmachten, of de degene met de grootste en meeste raketten. Wij kunnen u wél vertellen over de aanstaande prijzenoorlog. Handig! Kunt u in ieder geval el-cheapo inslaan voor die aanstaande nucleaire apocalyps.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation