Vandaag in aflevering 213457 van Amerika maakt vrienden; De ongemakkelijk ontmoeting tussen Barack Obama en Nawaz Sharif en John Kerry’s ‘excuses-tour’ door Europa. De week begon lekker voor Obama met een bezoekje van de Pakistaanse premier Sharif. Net als Malala drukte Sharif Obama op het hart dat de dronestrikes moeten stoppen omdat het de burgers in de Swatvallei radicaliseert. Daar kwam het rapport van Amnesty International ook nog eens overheen. Volgens Amnesty International zijn er meer burgerdoden in Pakistan gevallen door dronestrikes dan de VS officieel wilde toegeven. Dat was dus een ongemakkelijk gesprek met Sharif in het Witte Huis. Want ook al probeert de PR-machine van Obama dit netelige onderwerp steeds te ontwijken, de drones lijken hem te blijven achtervolgen.
Gelukkig was John Kerry even uit het land zou je denken. FOUT! Miljoenen Europeanen werden afgeluisterd en de telefoon van Merkel werd getapt door de NSA. Kerry hoefde dus ook niet meer te vragen hoe het met Merkel ging. Dat was natuurlijk al lang bekend bij de Yankees. Wat een leuk diplomatiek bezoek moest worden bij bondgenoten veranderde al snel in een gemiddelde Nederlandse verjaardag. Ongemakkelijk voor elkaar uit staren en proberen een nieuw onderwerp aan te snijden nadat de gekke oom weer een ongepaste grap heeft gemaakt. Onze verjaardagsfeestjes werden trouwens ook afgeluisterd maar Rutte niet want alleen wereldleiders werden afgeluisterd. Het geeft wel aan dat wij niet de enige zijn die Rutte niet meer serieus nemen.
De Verenigde Staten wisten dus in één week een aantal van hun belangrijkste bondgenoten de kast op te jagen en ze blijven zich afvragen waarom het anti-Amerikaanse sentiment in de wereld toeneemt. Het vervreemden van de Pakistaanse overheid is het gevaarlijkste van al deze diplomatieke flaters. De Amerikanen blijven namelijk eigenwijs hun lul steken in het nucleaire wespennest genaamd Pakistan. Het anti-Amerikaanse sentiment onder de Pakistaanse bevolking neemt ook ernstige vormen aan. In 2012 keurde 92% van de Pakistanen het Amerikaanse beleid af volgens Gallup. De Pakistaanse overheid en het Pakistaanse leger kunnen niet langer hun bondgenoot de V.S. openlijk blijven steunen omdat ze zich dan zouden vervreemden van de eigen bevolking. Als de bevolking zich namelijk tegen hun regering en leger keren zullen de extremisten van de Pakistaanse Taliban de kans krijgen om aan nucleaire wapens te komen. De oorlog in Afghanistan zou gevochten worden in de naam van de westerse veiligheid maar door dat het conflict zich ook heeft verplaatst naar Pakistan zou het juist kunnen zorgen voor een nucleair gevaar. Want als de Pakistaanse samenleving ontwricht zijn de rapen pas echt gaar.