Noord-Korea doodt eigen marinemensen in oefening

Hoe die Noord-Koreanen ooit denken het zuiden op hun aartsvijanden te heroveren is ons een raadsel. Vernietigen, dat zal nog wel lukken. Atoombommetje erop en weg is Zuid-Korea. Maar dat is natuurlijk niet al te slim als je zelf nog geen tweehonderd kilometer verderop woont. Fall-out kent immers geen grenzen. En dictator Kim houdt te veel van het leven, Micky Mouse en de macht om dat allemaal zomaar op te geven. Het schrikregime van Kim beschikt over een duizelingwekkende hoeveelheid oorlogsmaterieel, maar het is niet echt wat je noemt hypermodern. Voordeel is wel dat Seoul binnen schietbereik ligt van al dit Noord-Koreaanse wapentuig. De dreiging is dus wel degelijk reƫel. Maar of de conventionele manier van oorlogsvoering zo geschikt is voor het Noord-Koreaanse leger valt te betwijfelen.

Bij een militaire oefening in de Japanse Zee, door het Noord-Koreaanse persbureau KCNA eufemistisch een gevechtsmissie genoemd, kwamen vorige maand minsten dertig zeelieden om. Gedood door de imperialistische vijand volgens de propagandamachine. Maar de vijanden van Noord-Korea waren zich van geen kwaad bewust en losten zelfs geen schot. Nu is dood door vriendschappelijk vuur geen onbekend fenomeen in een oorlogssituatie. Zo viel een kwart van de slachtoffers in de Golfoorlog door een kogel of granaat van het eigen team. Waar gewerkt wordt vallen nu eenmaal spaanders. Maar nooit eerder vielen er zoveel dodelijke militaire slachtoffers als bij deze Noord-Koreaanse oefening. Wellicht dat de zeelieden als oefenmateriaal dienden voor de nieuwe ballistische scheepsraketten die onlangs nog getest werden. En wilde Kim ze voor de zekerheid nog even uitproberen op echte mensen. Een daverend succes. Met als beloning een eervolle staatsbegrafenis. Een van de geneugten van het wonen en werken in een totalitaire staat. De dood is altijd nabij.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Volgens analisten zal Noord-Korea een eventuele oorlog nooit kunnen winnen, maar is het land zeker in staat op grote schaal dood en verderf te zaaien. Alleen al van dit angstscenario krijgt Kim een stijve plasser. En daar is dit hele gedoe natuurlijk voor bedoeld. Ter meerdere glorie van Kim Jong-un en zijn stalinistische boevenstaat. Terwijl de bevolking aan hongersnood ten onder gaat of wegens staatsgevaarlijke activiteiten wegrot in de gevangenis geeft Kim al zijn centjes uit aan een hopeloos verouderd leger, raketten en oorlogsoefeningen. Het wordt tijd om het regime van Kim voor eens en altijd het zwijgen op te leggen. Door een verdwaald langeafstandsraketje bijvoorbeeld. Foutje, bedankt.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation