ABBA is terug!

Ons hart sloeg even over. Zou het echt? Veertig jaar nadat ABBA met het nummer Waterloo het Europees Songfestival won, overweegt de wereldberoemde Zweedse hitmachine een comeback te maken. 6 april 1974. Wij weten nog precies waar wij waren die dag, wat wij deden en wat wij aten. Een hoogtepunt in de wereldgeschiedenis. Net als de dood van Kennedy, 9/11 en het EK van 88. Daarna verblijdde ABBA ons nog bijna een decennium op nog veel meer moois. Met discokrakers als Dancing Queen, Mamma Mia en Super Trouper.

En Jezus, wat waren wij verliefd op die blonde stoot. Agnetha heette zij. Wat zij ooit in die Björn heeft gezien is ons een raadsel. Haar zaadvragende ogen in The Winner Takes It All deed menig jongenshart op hol slaan en de tissue-industrie exploderen. Waren alle meisjes maar als Agnetha. Het archetype van een Zweedse schone. Met twee van die gevlochten paardenstaartjes. Alleen al bij de gedachte worden wij weer helemaal wild. Blond, geil en gewillig. Dat hoopten wij tenminste. Maar in realiteit was Agnetha een hardwerkende carrièrezangeres met af en toe een succesje, maar vaak ook niet. Ook haar liefdesleven ging niet over rozen. Scheidingen volgden elkaar in snel tempo op en zij werd jarenlang gestalkt door de Nederlandse viespeuk Gert van der Graaf, die net als wij al vanaf zijn achtste verliefd op haar was. Maar wij gingen daar toch net iets beschaafder mee om.

ABBA was een van de succesvolste bands ter wereld en verkocht in totaal zo’n 370 miljoen platen. Een mogelijk reünie is dan ook niet ingegeven door nijpende geldproblemen, zoals dat bij veel andere bands wel het geval is. ABBA doet het uit pure nostalgie. En omdat zij natuurlijk zulke vreselijke goede muziek maakten. In april 2014 gaat het dus allemaal gebeuren. Wij kunnen haast niet wachten. Agnetha is inmiddels drieënzestig jaar. Maar als wij onze ogen lichtjes dichtknijpen en door onze wimpers gluren zien wij nog altijd die blonde seksgodin van weleer. Wij roepen Agnetha Fältskog nu alvast uit tot tot GILF van 2014.Vrijheid van Meningsuiting. Gebruik 'm goed.