LANDGENOTEN! Defensie heeft u nodig!

Het Nederlandse leger is niet meer. Was er vroeger nog de militaire dienstplicht voor alle mannen van achttien jaar en ouder, nu is er alleen nog maar een professioneel leger voor MBO’ers met het diploma Veiligheid en Vakmanschap. Een leger dat ook nog eens gebukt gaat onder een reeks van bezuinigingen, saneringen en reorganisaties. Terwijl het aantal Defensietaken alleen maar toeneemt. Onbegonnen werk dus. Over zeven jaar zijn er dan ook bijna twintigduizend extra burgermilitairen nodig om alle klussen te klaren, zowel in eigen eigen land als daarbuiten.

Er is vooral behoefte aan specialisten, maar ook chauffeurs, verplegers en infanteristen zijn meer dan welkom. Eigenlijk mag iedereen die werkt reservist worden. Net nu wij dachten eindelijk eens van dat hele leger werklozen af te kunnen komen door ze een wapen in de handen te drukken en naar Mali te sturen. Maar dat is dus niet de bedoeling. Het hele reservistenverhaal mag namelijk niet al te veel kosten. Het is natuurlijk wel een bezuiniging. Defensie betaalt een summiere vergoeding van vijftig euro per dag en de werkgever of in sommige gevallen zelfs de reservist zelf de rest. En dat wil minister Hennis-Plassschaert graag zo houden. Werkgevers krijgen er volgens haar ook meerwaarde voor terug. Zo krijgt Onderzoeksbureau TNO bijvoorbeeld in ruil voor het leveren van reservisten lucratieve opdrachten van Defensie. Niet geheel toevallig al jarenlang een klant van het bureau. Medewerkers van het Ministerie van Veiligheid en Justitie mogen zelfs in de tijd van de baas meeschrijven aan Defensievraagstukken over…. veiligheid. Hoezo dubbele pet? Gelukkig zijn wij niet echt paranoïde en vertrouwen wij onze overheid voor honderd procent, maar anders hadden wij hier misschien wel een complot in gezien.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Maar goed. Het land heeft u nodig. En wel meteen. Bent u een oud-militair die tijdens zijn dienstplicht eigenlijk helemaal niets voor het vaderland heeft gedaan behalve blowen, zuipen en neuken in een schuttersputje op de hei bij Havelte, heeft u baan waar u rustig een paar maanden per jaar gemist kan worden of wilt u tegen een kleine onkostenvergoeding uw vaderland verdedigen tegen de oprukkende Chinese horden, dan is reservist bij Defensie echt iets voor u. Help het land, word reservist.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation