VVD wil van Nederland een dictatuur maken

Dat Nederland steeds meer een repressieve politiestaat begint te worden, daar zijn we zo langzaam aan wel aan gewend. Maar dat de VVD Nederland nu ook in een oncontroleerbare dictatuur wil laten veranderen, dat is nieuw. Kijk, het zat er natuurlijk al een beetje aan te komen, met die drones van Evil Opstelten. Die zijn retehandig als je je volk wil onderdrukken. U denkt dat wij het verzinnen? Welnee. Het idee om van Nederland een dictatuur te maken komt van de VVD zelf. In de vorm van Joost Taverne (erkende lul). Hij heeft namelijk twee jaar gewerkt aan een wetsvoorstel waarmee hij rechterlijke van wetten door rechters wil afschaffen en die wil overlaten aan de Tweede Kamer. Uh, wat?

Is dat niet alsof je je eigen beoordelingsgesprek voert? Ja dus. Is het eng? Jazeker. Hij verpakt het heel mooi met een populistische voorbeelden, maar dat maakt het niet minder radicaal. Zo zegt hij: ‘Het parlement is de “hoogste democratisch gelegitimeerde instantie”. Die zou dan ook over de eigen wetten moeten gaan en niet de rechter. De regering mag niet in de wielen worden gereden door de rechter als ze beloftes aan de kiezer wil uitvoeren’. En dan haalt hij voorbeelden aan als het ineens stopzetten van subsidies aan kansloze kunstenaars of de antikraaktwet, beide geblokkeerd door rechters. Doet het goed bij de achterban. Leuk hoor, maar als het nu eens gaat om een wet die het mogelijk maakt om iedereen zonder controle af te tappen? OK, slecht voorbeeld, dat gebeurt nu ook al. Anyway. Een wet om iedereen overal maar te kunnen fouilleren zonder verdenking? Een wet die het mogelijk maakt om mensen langdurig zonder proces op te sluiten? Een wet die het verplicht om iedereen verplicht suikerfeest te vieren? Een wet die vrije pers onmogelijk maakt? Een wet die de VVD de alleenheersende partij maakt? Het kan allemaal, als je maar een meerderheid in de Tweede Kamer hebt. Geen rechter meer die het tegen kan houden.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Gelukkig is het nog niet zo ver en is het maar een voorstel van een backbencher. Maar het is tekenend voor de hedendaagse politiek. Die zit vol met Enge Mensen, die schijt hebben aan kutburgers en lak hebben aan de fundamenten van de rechtstaat en het staatsrecht. Geef het nog een jaar of tien en we zitten echt in 1984. We zeggen het nog maar een keertje, tegen beter weten in: dat boek was een waarschuwing, geen handleiding…

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

1 reactie

  1. Peter Kemmink Beantwoorden

    alleen als ik zelf de baas wordt akkoord en dan ook andere levende wezens dictator van hun eigen leven, in het kort, ik ga alleen met dictatuur akkoord als de titel diktator non-exclusive nihilistisch is, voor iedereen, dier, plant en zelfs vrijheid voor mens