Alcoholisme is een groot probleem in Rusland. Wat heet. Maar liefst dertig procent van alle sterfgevallen heeft overmatig drankgebruik als oorzaak. Van alle mannen heeft bijna de helft een alcoholprobleem. Of beter gezegd een wodka-probleem. Het nationale drankje is dermate populair dat een Rus maar liefst achttien liter van dit sterke goedje per jaar naar binnen werkt. Geen wonder dat een Russische man gemiddeld maar 63 jaar oud wordt.
Russen drinken het hele jaar door. Voor een Rus is het nooit te vroeg voor een glaasje. Of een fles voor de die-hards onder hen. President Medvedev probeerde al van alles om het tij te keren. In 2010 voerde hij minimumprijzen in voor sterke drank, die hij elk jaar opnieuw verhoogde in de hoop de alcoholconsumptie omlaag te krijgen. Helaas, tweehonderd roebel (4,40 euro) voor een halve liter houdt niemand tegen. Ook het beperken van de openingstijden van de 24-uurswinkels hielp niks. Nu kopen de drinkebroers vlak voor sluitingstijd gewoon twee flessen. Best handig, want de volgende ochtend liggen ze gewoon nog voor de deur. Kunnen ze meteen weer een nieuwe voorraad inslaan.
Drinken de Russen normaal al veel, tussen oudejaarsavond en het orthodoxe kerstfeest op 7 januari gaan ze helemaal los. Artsen noemen deze korte vakantie ook wel de horrordagen. Acht dagen van zuipen, zuipen en nog eens zuipen. Wie wel eens op het Russische platteland is geweest begrijpt ook wel waarom. Geen nuchter mens houdt het daar lang vol. De Rus drinkt vooral om te vergeten. Als medicijn tegen het harde en uitzichtloze leven. Maar het is ook een machoding. Een echte man drinkt zijn glas altijd leeg. Anders ben je een mietje. En u weet, daar houden ze in Rusland niet van. Van mietjes. Dus neem er nog één. Nastrovja!