Berberhout, Borgistanië, Borgerokko; Borgerhout (B) kun je niet verwijten dat het een saaie of kleurloze wijk in Antwerpen is. “Een fundamentalistische moslimenclave in het Vlaamse landschap.” Dat zijn de woorden van Filip Dewinter trouwens. Statistieken laten een ander beeld zien. Maar dat in Borgerhout een problematische cultuurclash plaatsvindt valt niet te ontkennen.
Reeds in 2011 lieten de Borgerhoutse Marokkanen flink van zich spreken door na afloop van de voetbalinterland Marokko-Algerije de straten op te gaan en alles kort en klein te slaan. Hierbij werden een OV-controleur en een politieagent tot pulp geslagen. Dat doe je nu eenmaal als je met 4-0 wint van je tegenstander. In 2012 werden 230(!) jongeren opgepakt toen het helemaal los ging nadat ze waren opgeroepen door Sharia4Belgium om te demonstreren tegen de Amerikaanse anti-islamfilm “Innocence of muslims“.
Anno 2013 lopen de gemoederen weer hoog op. Zoals we inmiddels gewend zijn is de inzet van de Arabische Lente een plein. Het Terloplein is onderwerp van gesprek. Want het plein dat grenst aan de Terlostraat en de Wijnegemstraat had nog geen officiële naam. En die naam mogen de burgers nu zelf uitkiezen. Het districtsbestuur van Borgerhout heeft alvast uit de inzendingen drie namen geselecteerd: het “Abdelkrim Al-Khattabiplein”, het “Mohamed Achrakplein” en het “Mohamed Bouaziziplein”. Keuze te over voor de Borgerhouters dus. De naam Al-Khattabiplein lijkt de grootste kanshebber te zijn. Tot grote verontwaardiging van het Vlaams Belang. Al-Khattabi, oprichter van de Rif-republiek, was een gewelddadige krijgsheer die tienduizenden van zijn soldaten de dood injoeg tijdens een zelfmoordoffensief tegen het gezamenlijke Spaans-Franse leger van 1 miljoen soldaten, allemaal in de naam van Allah. Want Allah is vrede zoals u weet. Het Vlaams Belang heeft daarom gisteren uit protest het Groeningerplein in Borgerhout omgetoverd met speciaal voor deze actie vervaardigde straatnaambordjes met de tekst “Ludo Hannes-plein” en het onderschrift: “op dit plein gewelddadig vermoord op 21 oktober 1990“.
Natuurlijk, tijden veranderen en door de instroom van andere culturen zal het Westen ook soms moeten toegeven aan de wens van de nieuwkomers. Daarom stellen wij voor dat we het Anne Frankplantsoen hernoemen naar Adolf Hitlerplatsoen; de Dam in Amsterdam heet voortaan Enver Pasjaplein en in Rotterdam rijd je over de Pol Potbrug zó de Stalinsingel op. Deal? Uiteraard om toekomstige rellen te voorkomen want in Borgerhout zullen de gemoederen nog hoog gaan oplopen, ook al heeft na stemming de naam het afgelegd tegen de volksnaam Terloplein. Dat krijg je als je even niet oplet.
Gewoon er vol op klappen met z’n allen.
Voor zover mijn reaktie wordt geplaatst, wil ik zeggen dat wat daar boven staat niet helemaal klopt.
Abdelkrim is volgens de redaktie, of hoe de plaatser hier genoemd wordt, een gewelddadige krijgsheer die tienduizenden van zijn soldaten de dood injoeg. Ik zou, net als de plaatser, niet weten of dat klopt. We waren er immers niet bij. Uit de beperkte geschiedenisboeken blijkt nergens dat hij een gewelddadige krijgsheer was, tenzij je ‘gewelddadige krijgsheer’ verlinkt met het feit dat hij en zijn soldaten meer dan 75.000 Spanjolen hebben gedood en meer dan 37.000 Fransen en tenzij de plaatser het tegendeel kan bewijzen. Naar internationaal recht heeft een volk het recht zich te verdedigen tegen een buitenlandse mogendheid. Die onafhankelijkheidsoorlog betekende wel een tijd lang een onafhankelijke staat in het noorden van huidig Marokko. De soevereiniteit was erkend door Turkije en de Sovjet Unie.
Als laatste: “Allah is vrede zoals u weet”. Naar mijn mening komt deze zin erg sarcastisch over. Zal waarschijnlijk ook de bedoeling zijn. Dus als een vreemde mogendheid een land binnen dringt, dan moeten de inboorlingen maar niks doen volgens de plaatser, want anders zijn deze inboorlingen niet vredelievend?
Als mijn betoog klopt, dan verzoek ik u vriendelijk, doch dringend om uw propaganda voor u te houden