Nelson Mandela, wat een man!

De hele wereld rouwt om Nelson Mandela, maar bij MWNW doen wij niet mee aan de polonaise rondom zijn dood. Geen necrologie en geen mooie woorden over de man die het gezicht was van de strijd tegen apartheid. Waarom niet horen wij u denken? Mandela was een icoon, hét symbool van verzoening en vergiffenis. Hij verdient op zijn minst toch een liefdevol stukje op de leukste site van Nederland. Nee dus.

Wij willen wel, maar het mag niet. In het redactiestatuut staat namelijk dat wij niet mogen terugkomen op een eerder ingenomen standpunt. Eens gezegd, altijd gezegd. Befehl ist Befehl bij MWNW. Ten aanzien van de dood van Mandela betekent dit dat zijn necrologie die wij in april 2013 publiceerden leidend is. In dit artikel krijgt Mandela de schuld van alles wat fout is aan het huidige Zuid-Afrika en vinden wij dat hij maar beter op Robbeneiland had kunnen sterven. Om zodoende de mythe in stand te houden. Ja, het staat er echt. Wij moeten er nog steeds van blozen. Maar het is maar een mening. En u weet: een mening is net als een poepgaatje, iedereen heeft er één. Alleen een groot man durft zijn fouten toe te geven.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Gelukkig slaan wij niet alleen bij MWNW de plank wel eens volledig mis, ook de rabiaat rechtse Amerikaanse politicus Rick Santorum kan er wat van. Hij ziet veel overeenkomsten tussen zijn strijd tegen Obamacare en de strijd van Mandela tegen apartheid. Eh, die zagen wij niet aankomen Rick. Het bewijst maar weer eens dat een rechtse politicus eigenlijk helemaal niks hoeft te kunnen, behalve fotogeniek zijn. Remember Sarah Palin. Gelukkig werd Rick op Twitter meteen terechtgewezen en kreeg hij de Award for most tone-deaf response. Ook zijn ultrarechtse partijgenoten hadden last van acuut geheugenverlies. Noemden zij Mandela niet zo heel lang geleden een terrorist, een moordenaar en een communist, na zijn dood lieten zij zich toch een stuk positiever over hem uit. Tea Party lieveling Ted Cruz voorop. Dat heeft hij geweten. Zijn volgelingen op Facebook fileerden hem vanwege zijn politiek correcte, lees laffe, uitspraken.

Zo houdt Mandela zelfs na zijn dood de gemoederen nog volop bezig. En heeft iedereen er wel een mening over. Het mooie van een mening is echter dat je deze kunt bijstellen. Een mening is niet in steen gebeiteld, maar mag ook best wel eens een vorige mening tegenspreken. Wij zijn niet voor niets denkende wezens. Vandaar dat wij het nu wél en met volle overtuiging durven te zeggen: Nelson Mandela, wat een man!

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation