Net nu wij denken dat de crisis over het hoogtepunt heen is, komt de econoom Eugene Fama ons feestje verpesten. Volgens Fama ligt een wereldwijde recessie in 2014 nog altijd op de loer. Hij maakt zich vooral zorgen om de financiering van de staatsschulden in de Verenigde Staten en Europa. Ook de optimistische Amerikaanse banencijfers stellen hem niet gerust. De recente daling van de Amerikaanse werkloosheid naar zeven procent, het laagste niveau in vijf jaar, komt volgens Fama alleen maar omdat mensen uit pure frustratie maar helemaal zijn gestopt met solliciteren. Hij vermoedt dat het ergste nog moet komen en dat de vorige recessie nog steeds als een molensteen om onze nek hangt. Klaar om ons terug te sleuren in de bodemloze put der laagconjuctuur.
Voordat u alvast begint met het aanleggen van een flinke voorraad noodrantsoenen willen wij nog wel een paar kanttekeningen bij de voorspelling van Fama plaatsen. Hoewel wij hem hoog hebben zitten, hij heeft natuurlijk niet voor niets de prestigieuze Nobelprijs voor Economie gewonnen, nemen wij de woorden van topeconomen vaak met een korreltje zout. Economen zijn net weermannen en kunnen meestal maar een paar dagen vooruit kijken. Economen zijn het ook nooit met elkaar eens. Er is altijd wel iemand te vinden die het helemaal anders ziet. Dus nee, economie is geen exacte wetenschap. Meer een soort van koffiedik kijken.
Maar de zorgen van Fama zijn helaas wel degelijk gebaseerd op feiten. De arbeidsmarkt krimpt en de staatschulden rijzen de pan uit. Dit gaat op enig moment natuurlijk wel problemen opleveren. Wij vergelijken de crisis graag met de ondergang van de Titanic. Het is niet de vraag of we een ijsberg raken, maar wanneer. Vrouwen en kinderen eerst!