Iemand nog wat SS-bestek?

Daar zitten we dan mooi mee opgescheept. Met onze verzameling Duitse oorlogsvlaggen, SA-dolken en ijzeren kruizen. We kunnen het aan de straatstenen niet meer kwijt. Vorige week mochten we het nog gewoon op Marktplaats verkopen. Nu dus niet meer. Met dank aan Gerard Spong en het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI), die in het VARA-programma Kassa hun beklag mochten doen over de tweeduizend advertenties voor nazi-parafernalia op de grootste tweedehandssite van Nederland. Volgens Spong is het verkopen van dergelijke spulletjes bij wet verboden. In artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand die een voorwerp verspreid of in voorraad heeft waarvan men redelijkerwijs vermoedt dat het aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen een gevangenisstraf van maximaal zes maanden kan krijgen. Nooit geweten dat een setje SS-bestek van twintig euro zo gevaarlijk was. Maar dan moet er wel eerst iemand aangifte doen. En dat zijn CIDI en Spong niet van plan. Het gaat hen vooral om de publiciteit. Dat vermoeden hadden wij al toen de naam van Spong in deze affaire opdook.

De verkopers van dit historische erfgoed zijn op hun beurt weer kwaad op de onwetendheid van CIDI, de publiciteitsgeilheid van Spong en de haatzaaiende journalistiek. Zij zien zichzelf vooral als amateurhistorici met een meer dan gemiddelde belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. Neonazi’s en andere kwaadwillenden zijn volgens hen helemaal niet geïnteresseerd in deze originele hebbedingetjes, omdat die gewoonweg te duur zijn. Zij kopen liever van die goedkope nepzooi. Verkoper ‘Bartje’ vindt het wel een beetje raar dat musea en veilinghuizen het wel mogen verhandelen en zelfs tentoonstellen. Zou het strafrecht dan niet voor erkende instanties gelden? Wij zouden het haast gaan denken. Inmiddels dreigt ene Arthur de Graaff van de website nieuws WO2 aangifte te doen als Marktplaats niet onmiddellijk alle nazi-advertenties verwijderd. Arthur heeft een dossier aangelegd en houdt nauwkeurig bij hoeveel nazispullen er te koop zijn aangeboden. Ieder zijn hobby zullen wij maar zeggen.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Wij wachten intussen geduldig af wat de rechter hier allemaal van gaat vinden. Want zo gaat dat in een goed functionerende rechtsstaat. De rechter bepaalt of dergelijke advertenties wel of niet strafbaar zijn. Of u van dergelijke spulletjes houdt is een kwestie van smaak. Al valt het aanschaffen van kleding die in concentratiekampen is gedragen ook bij ons in de categorie smakeloos. Maar zeg nou zelf, wie wil er nou niet zo’n fraaie bronzen buste van Adolf Hitler op zijn bureau hebben staan?

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

2 reacties

  1. thomas Beantwoorden

    haatdragend? dus als ik lang genoeg kijk naar een mes met SS teken of een advertentie van een mes met SS teken krijg ik spontaan de behoefte om joden te vergassen? lijkt me stug.

  2. enkidoe Beantwoorden

    Goed, de koran dus ook maar verbieden qua verkoop? Dat boek roept nml ook op tot haat