Is er iets dat u meer angst inboezemt dan een bedrijf dat alles van je weet, zo gedetailleerd zelfs dat ze je eerstvolgende handeling kunnen voorspellen? Nee, zegt u? Wat dacht u van een bedrijf dat dit combineert met de meest geavanceerde autonome robots die de wetenschap vooralsnog heeft weten voort te brengen? Hint: Skynet. Doet u het al in de broek? Mooi. Want dit is vanaf heden geen fictie meer. Het wordt wellicht even wennen, maar onze robot overlords zullen ons heus geen pijn willen doen. Heus niet. Dat staat namelijk in het robothandboek.
Misschien herinnert u zich dit filmpje nog wel. Zo niet: dit is WildCat. WildCat is een robot die nog het meest wegheeft van iets uit een computerspel a la Mass Effect. WildCat is gebouwd door de vriendelijke vrienden van Boston Dynamics, dat robots levert aan het Pentagon onder het DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) programma. Sinds vrijdag is dit bedrijf onderdeel van Google’s robot-programma, onder leiding van Andy Rubin. U weet wel, de man die de leiding had bij de ontwikkeling van Android.
Nu is de aankoop van Boston Dynamics niet de eerste aankoop van Google op het gebied van autonome robots. De afgelopen zes maanden heeft Google nog zeven andere producenten opgekocht. Zo kocht men een softwarebedrijf dat geavanceerde robot-armen aanstuurde, grijp-technologie bij een ander bedrijf, en heeft men een bedrijf aangekocht dat robots moet laten ‘zien’. Bovendien vertelt meneer Rubin dat hij nog geïnteresseerd is in een bedrijf dat specialiseert geavanceerde sensors.
Rubin houdt wijselijk zijn smoel betreffende het doel dat al deze technologie moet bereiken. Maar wij kunnen wel raden. Wij hebben genoeg films gezien en boeken gelezen om tot de onvermijdelijke conclusie te komen dat Google gaat voor wereldheerschappij. Mocht u uw browser niet meer vertrouwen, hier wat papieren boeken waar u zich alvast kunt voorbereiden op deze nieuwe wereldorde: I. Asimov – I, Robot (1950); P.K. Dick – Do Androids Dream of Electric Sheep (1968) en A. Huxley – Brave New World (1932).
Probeer ze niet te googelen, maar ga naar een boekenwinkel (ja, ze bestaan nog!) bij u in de buurt. Google kan namelijk voorspellen wat je van plan bent met je zoekresultaten en een vriendelijk robotje langs sturen om je op andere gedachten te brengen.