Schijt aan 3FM Serious Request

Vandaag begint het jaarlijkse circus rond 3FM Serious Request weer. Dit keer in Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. In zes dagen tijd zamelen de dj’s Giel Beelen, Paul Rabbering en Koen Swijnenberg geld in voor de strijd tegen diarree. Daar hebben we natuurlijk allemaal wel eens last van. Maar als een uitgehongerd zwart kindje aan de sproeipoep raakt dan is de dood nabij. Achthonderdduizend kinderen sterven er per jaar aan deze huis-, tuin- en keukenziekte. De organisatie hoopt het record van 12 miljoen euro van vorig jaar te breken. Daar kun je heel wat tabletjes Norit voor kopen, honderd miljoen om precies te zijn. Dat zijn 125 tabletjes per kind. Min de kosten die het Rode Kruis maakt natuurlijk. Ruim een miljoen euro voor PR, werving en de coördinatie van de projecten vanuit Nederland. Dan houden die lieve zwarte kindertjes nog 113 tabletjes over. Goed voor vier dagen diarreebestrijding. Dat zal ze niet gaan redden schatten wij zo in. Daar is meer voor nodig. Veel meer.

Dit is echter geen oproep om mee te doen aan inzamelingsshow van 3FM. Helemaal niet zelfs. Wij schamen ons een beetje voor dergelijke initiatieven. Die zouden toch helemaal niet nodig moeten zijn in een rijk land als Nederland. De bestrijding van diarree moet standaard deel uitmaken van de ontwikkelingssamenwerking. Betaald van ons belastinggeld, dus iedereen draagt naar vermogen bij. En daar hoef je dan ook geen rare kunstjes voor te doen. Dat is toch veel beter dan afhankelijk te zijn van de donaties en ludieke acties als Serious Request. Ook volgend jaar hebben deze kinderen nog diarree. Maar dan is de Norit op. En hebben het Rode Kruis en Eric Corton hun vizier alweer verlegd naar een nieuwe zielige doelgroep.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Dat van die Culturele Hoofdstad 2018 hebben wij natuurlijk niet voor niets genoemd. Een jaar lang feesten voor 56 miljoen euro. Bijna vijf keer zoveel als wij over hebben voor kindertjes met diarree. Daar worden wij toch wel een beetje schijtziek van.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

2 reacties

  1. thomas Beantwoorden

    wat kindjes redden komt de derde wereldoorlog/etc. 20 jaar eerder.
    maar, 3fm heeft ten minste weer z’n pr voor een jaar binnen
    ik hou liever mijn centjes bij mezelf.

  2. Spice Beantwoorden

    Toch kan ik me steeds meer vinden in het gedachtengoed van David Attenborough. Als je de reclame moet geloven die beweert dat er dagelijks 5000 !!! kinderen sterven door smerig of een tekort aan drinkwater, dan ga ik automatisch rekenen en bedenken hoe het zal verlopen als al die kinderen zouden overleven. Binnen een aantal jaren zou deze aardbol kaalgeplukt en gevreten zijn. Wij zullen elkaar vermoorden om een handje graan. De natuur is hard maar zorgt er nog steeds voor dat ons aantal niet te groot wordt en geeft ons de tijd iets aan de overbevolking te gaan doen. Een 1 of 2 kinderen beleid zou helemaal niet zo gek zijn voor de arme ontwikkelingslanden. Vrouwen die bijna dood gaan van de honger, krijgen aan de lopende band kinderen die dus ook niets te vreten zullen hebben, maar de kinderfabrieken weten van geen ophouden. Die vaders zouden gesteriliseerd moeten worden op jonge leeftijd. Maar ja, als je dit soort dingen aankaart krijg je gelijk de sticker Nazie opgeplakt.