Nederland in 2013: winkeldief niet vervolgd vanwege ‘gezondheidstoestand’

bijnadoodMoet je voorstellen dat je een hardwerkende winkelier bent. En dat je je de tandjes moet werken om de boel draaiende te houden. Dan zit je natuurlijk niet te wachten op hordes schorem en geteisem die je winkel proletarisch komen leeghalen. Als je dan eens zo’n uitvreter aan kan houden is het een winstpuntje. De buit: een boek, schoensmeer en nootjes. Totaalwaarde: 15 euro. Mooi, zou je zeggen. Weer een overwinning van de middenstand op het dievengilde. Maar dan rekenen we buiten het Nederlandse rechtssysteem natuurlijk. Het zou toch wat zijn als een crimineel toch een beetje vervolgd zou worden als hij wat strafbaars doet. Maar niet in Nederland, waar de officier van justitie vrolijk op de stoel van de rechter gaat zitten. De verdachte wordt namelijk niet vervolgd vanwege zijn ‘gezondheidstoestand‘. Is hij dan terminaal en wordt er verwacht dat hij overlijdt voor het strafproces ten einde is? Heeft hij extreme acne? Of ebola misschien? Geen idee, maar de officier van justitie in Meppel vindt het wel prima. En wij maar denken dat het aan een rechter is om te oordelen of iemand strafbaar is of niet.

Dat is dus Nederland in 2013 voor je. Je moet je de schompes werken om het hoofd boven water te houden en als dat niet lukt zijn alle vangnetten al zover kapotbezuinigd dat je een grote kans hebt om op straat te belanden. Maar als je je niet aan de wet houdt is we niets aan het handje, want de kans op vervolging is miniem als je maar een goeie smoes hebt. Welkom in pretpark Nederland, waar je als gewone hardwerkende burger keihard door de overheid in je bek wordt gescheten. 

(tekst gaat verder na de advertentie)

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation