De Primark. Mocht u er nog nooit eerder van gehoord hebben; Primark is voor kleding wat de Action voor ALLES is. Goedkope dingen die weinig geld kosten qua prijs. Wat u op de koop toe krijgt zijn hysterische taferelen die resulteren in een winkelpand vol op de grond gepleurde kleding en overspannen huisvrouwen die manisch graaiend door een zee van uitzinnig mensenvlees de kassa proberen te bereiken. Oh, en religieuze en culturele zelfonderdrukking natuurlijk. Leest u die laatste zin nog maar even en verwondert u over wat er volgt.
Primark heeft een vestiging in Zaandam, waar het volgende tafereel zich gisteren ontpopte. Twitteres “Q” (naam bekend bij redactie) is met manlief aan het speuren naar betaalbare kleding (wat al geen sinecure is tegenwoordig), wanneer ze besluiten wat te gaan passen. Vader, moeder en twee dochterkinders dus richting de paskamers. Meneer Q wordt echter subiet teruggeroepen door het aanwezige personeel, op niet al te vriendelijke toon. Meneer dient zich niet te begeven in het vrouwengedeelte, ondanks de prima afgesloten hokjes. Ook mag hij er niet wachten zodat de dochters hun nieuwe ensembles kunnen tonen, maar dient hij zich naar de centrale ruimte te begeven waar de dochters hem dan (tot zeven keer toe) moeten komen roepen. Reden voor dit alles volgens het aanwezige personeel? Omdat ‘bepaalde bevolkingsgroepen’ aanstoot kunnen nemen aan de aanwezigheid van een man! Hetzelfde personeel dat hem overigens bijna aanvloog zodra hij zich ook maar richting de pashokjes bewoog.
Primark Zaandam laat weten dit incident niet te hebben meegekregen, dat dit geenszins beleid is binnen hun organisatie en afstand te nemen van deze uitspraak van het betreffende personeelslid. Damage control of gewoon een domme actie van een individuele medewerker? Roept u maar.
Update: Kijkerdekijk. Niet alleen in Zaaddam, maar dus ook in Eindhoven. Doe eens uitleggen, Primark?
boos worden als ze intolerant zijn en boos worden als ze bang zijn voor onheus bejegenen van “bepaalde bevolkingsgroepen” je kan het ook nooit goed doen