Werkverschaffing: dé oplossing voor bodemverzakking

Terwijl Nederland nog worstelt met het vormgeven van de tegenprestatie voor uitkeringsgerechtigden, vatten de Japanners de koe bij de horens. Daar mogen dak- en thuislozen tegen een geringe vergoeding de rommel bij de kerncentrale van Fukushima opruimen. Dat is pas out-of-the-box denken. Dat wij daar niet op zijn gekomen. Geen zwervers en gebedel meer op straat en het is ook nog eens goed voor de werkgelegenheid en de kwakkelende economie. Twee vliegen in één klap. Dat de zwervers worden uitgebuit door illegale uitzendbureaus die als paddenstoelen uit de grond schieten, er is namelijk 25 miljard dollar te verdelen, is bijzaak. Want de hardwerkende daklozen zijn toch na twee jaar dood. Straling weet u wel. Dus wat heb je dan aan geld. Fijn toch dat ze daar nog iemand anders blij mee kunnen maken. Tot die tijd hebben zij een dak boven hun hoofd en elke dag een warme maaltijd. Pure weelde.

In Nederland klagen wij alleen maar als er voor de uitkering gewerkt moet worden. Sneeuwschuiven, schoenen poetsen, knijpers in elkaar zetten en nietjes uit dossiers halen. Het is allemaal belangrijk werk. Waar wij onze neus voor ophalen. De werkzaamheden moeten wel bij onze kennis, ervaring en achtergrond passen. Dat daar wel eens het probleem zou kunnen zitten komt niet eens bij ons op. Ook een HBO’er achten wij zeer wel in staat om papier te prikken of te schoffelen als de maatschappij daarom vraagt. Ons land is gebouwd op het bloed, zweet en tranen van werklozen. Zonder hun noeste arbeid geen Afsluitdijk, een drooggelegde Noordoostpolder, Amsterdamse Bos of Goffertstadion. Daar mogen wij best trots op zijn. Er is helemaal niks mis met hard werken voor je geld. En er is genoeg te doen.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Dat de bodem in Groningen verzakt door het winnen van aardgas zien wij dan ook niet als een ramp, maar als een unieke kans voor de zevenhonderdduizend werklozen die ons land inmiddels telt. Geef ze een schep en laat ze de verzakte regio meter voor meter uitgraven en opvullen tot de gewenste hoogte. Zodat zij aan den lijve kunnen ondervinden dat arbeid wel degelijk bevrijdt. Leve de werkverschaffing.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation