Het is weer oorlog in Zuid-Soedan. Wij wisten niet eens dat de vorige al was afgelopen. Vorige zomer was het weer zover. Toen ontsloeg de huidige president Salva Kiir Mayardit zijn ambitieuze vicepresident en rivaal Riëk Machar. Dat pikte Riëk echter niet en in december probeerde hij op zijn beurt het regime van Kiir omver te werpen. Dat mislukte. Als vergelding werd zijn huis door tanks en mortiervuur volledig in puin geschoten. Familieleden en lijfwachten kwamen om. Riëk zelf ontsnapte ternauwernood door een gat in het hek rondom zijn huis. Hij nam wraak door een grote opstand binnen het leger te organiseren. Waarna de opstandige soldaten massaal aan het muiten sloegen. Dat liet de Presidentiële Garde van Kiir niet op zich zitten en begon met het systematisch uitmoorden van de leden van de Nuer -stam, waartoe ook Riëk behoort.
Totale chaos dus. En zoals altijd in dit soort conflicten is de bevolking het kind van de rekening. Honderddrieëntwintig duizend Soedanezen zijn inmiddels naar buurlanden als Oeganda gevlucht. Achthonderdzestig duizend mensen zijn van huis en haard verdreven. Duizenden Soedanezen stierven en nog eens een kleine vier miljoen inwoners wacht een gruwelijke hongerdood wegens geen voedsel. De Nederlandse overheid pakt flink uit en stelt een miljoen beschikbaar voor noodhulp. De Verenigde Naties is nog op zoek naar de overige tweeënzestig miljoen euro om de vluchtelingen een fatsoenlijk bestaan te kunnen garanderen.
Eigenlijk is de stammenoorlog een ordinaire strijd om geld. Wie de macht heeft, krijgt de oliedollars. Zo simpel is het. De rest van de wereld en zevenduizend blauwhelmen kijken toe hoe het land zich in rap tempo in de afgrond stort. Zuid-Soedan bevindt zich in een vicieuze cirkel van geweld, waarbij nu al duidelijk is dat het pas echt voorbij is als één van de stammen volledig is uitgeroeid. Tot die tijd wordt het er nooit meer echt rustig. Tenzij de olie opraakt natuurlijk. Dan is er niks meer om voor te vechten. Zuid-Soedan, één grote doffe ellende. Je zult er maar wonen.
was er sinds 1680 geen permanente hongersnood in heel midden Afrika ?