Loop je midden in San Francisco lekker hip te wezen met de allernieuwste Google Glass op je neus, krijg je plotseling klappen. Van bezoekers van een punkbar nog wel die er niet van gediend zijn dat jij hen met je coole brilletje filmt. Schending van privacy en zo. En een schrijnend gebrek aan goede manieren.
Het overkwam sociale mediaconsulent Sarah Slocom. Dat ondertussen ook nog haar portemonnee en telefoon werden gestolen bewijst maar weer eens dat punks niet te vertrouwen zijn. Stelletje schijnheilige profiteurs. Slocom filmde haar belagers en plaatste de video op haar Facebookpagina. Hiermee nogmaals de privacy van de barklanten schendend. Niet echt slim voor iemand die zegt deskundig te zijn op het gebied van sociale media. Meer een soort van zoete wraak. In combinatie met een overdosis publiciteitsgeilheid.
Maar zoals zo vaak is wraak een boemerang die je uiteindelijk weer recht in je gezicht terug krijgt. De reacties op de actie van Slocom liegen er niet om. Een enkeling neemt het voor haar op, maar het merendeel reageert ronduit negatief. Ook Google zelf adviseert de dragers van deze gadget van 1.500 dollar om zich niet als een glasshole te gedragen en de privacy van anderen te respecteren. Slocom zelf geniet nog steeds met volle teugen van alle aandacht en melkt het incident volledig uit door optredens en interviews in nieuwsprogramma’s. Het is haar fifteen minutes of fame. Het is haar gegund.
Wij concluderen dat de wereld nog niet helemaal klaar is voor Google Glass. Iedereen die nu nog denkt nog te kunnen ontsnappen aan het allesziende oog voert een achterhoedegevecht. Echte privacy bestaat al jaren niet meer.
Dat je dan een achterhoedegevecht voert, het zij zo. Dat achterhoedegevecht voer je ook tegen wapens in de maatschappij. Dat er lieden zijn die met vuurwapens rondlopen, je bent er niet blij mee maar het zij zo.
Als je daarentegen direct geconfronteerd wordt met iemand die gewapend tegenover je staat, dat is het licht denkbaar dat de stoppen doorslaan. En met de Googleglass is het (voorlopig) niet anders.
Het staat iedereen weliswaar vrij in de publieke ruimte te filmen; publicatie van die beelden is echter aan voorwaarden gebonden, voorwaarden waar lang niet iedereen zich aan houdt. En dan kun je kiezen tussen het laten verwijderen van die beelden (wat gewoon niet gaat omdat internet niets vergeet) en het voorkomen dat er iets zonder toestemming geplaatst wordt, wat in de meeste gevallen gewoon zal inhouden dat je wilt voorkomen dat je ongevraagd gefilmd of gefotografeerd wordt.
Voorlopig zal het zo zijn dat alle glassdragers zich ervan bewust moeten zijn dat dat glass door velen gezien wordt als een wapen met alle consequenties daarvan.