Vrije Universiteit overgenomen door religieuze fanaten

We mogen er toch vanuit gaan dat men op een universiteit de wetenschap serieus neemt en dus ook snapt dat wetenschap en religie strikt gescheiden moeten worden gehouden. Op de universiteit wordt wetenschap onderwezen en in de kerk/moskee wordt religie gepredikt. Moeten we look vooral. Maar niet volgens de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dat de VU de scheiding tussen wetenschap en religie niet erg nauw neemt bleek wel uit het ‘incidentje’ bij geneeskunde waar er voor moslima’s religieus advies werd gegeven of je wel patiënten van andere seksen mag behandelen. Totaal van de pot gerukt natuurlijk, want als dokter hoor je iedereen te behandelen. Je zou dit nog kunnen afdoen als incident. Maar helaas pindakaas, daar blijft het niet bij.

Dit incident zat namelijk één oud student aan de VU niet lekker. Arend-Jan Smit had namelijk zelf eens een avondstudie middeleeuwse filosofie gevolgd aan de VU. Hij stopte al snel met deze studie omdat de colleges van zijn docent drs. Gerben Groenwoud meer weg hadden van kerkdiensten. Daarom is Arend-Jan tot de bodem gaan uitzoeken hoeveel invloed religie precies heeft binnen de VU en wat hij vond is nogal schokkend. Hij vond bijvoorbeeld een interview van zijn oud docent, die nu met pensioen is, waarin de docent het volgende liet optekenen: “In mijn onderwijs probeer ik wel mensen ontvankelijk te maken voor datgene wat ons allen het meest aangaat: de aanbidding van God, onze Schepper en Verlosser”. Maar het gaat veel verder dan een enkele docent die zijn college’s gebruikte om het evangelie te verkondigen.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Er blijkt namelijk ook een heel netwerk van creationistische organisaties achter te zitten. Zo is er onlangs het Abraham Kuyper Instituut voor Wetenschap en Religie opgericht door de faculteit wijsbegeerte van de VU. Dit instituut ontving zelfs 2,4 miljoen euro van de Templeton World Charity Foundation. Deze stichting steekt ook geld in het project Biologos van het instituut Answers in Genesis dat creationisme propageert. Het creationisme is een mooi woord voor mensen die nog steeds geloven dat de aarde in zes dagen gecreëerd is door God en dat Noah alle dieren op één boot wist te proppen en dit als wetenschap willen verpakken. Deze gristengekkies willen het liefst religie als pseudowetenschap in het curriculum van universiteiten introduceren.

Het Abraham Kuyper Instituut voor Wetenschap en Religie werkt ook samen met gristenfundi organisaties ForumC en Veritas Forum aan de website www.geloofenwetenschap.nl. Op deze site is het initiatief opgezet samen met Stichting de Oude Wereld uit Urk, waar anders, om het creationisme als lesstof te introduceren op scholen in Nederland. Volgens de stichting is het neo-Darwinisme achterhaald en moet creationisme naast evolutie worden onderwezen. U zult begrijpen dat Arend-Jan zijn geld graag terug wil. Wij waren ervan overtuigd dat universiteiten seculier waren waarin de hypothese van een denkbeeldig almachtig vriendje, zwevend op de wolken, hard werd weggelachen. Maar dus niet bij de VU. Stelletje religieus uitgedaagde wetenschappers.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

5 reacties

 1. Paul Delfgaauw Beantwoorden

  Hierbij een goed artikel van theoloogTaede Smedes die ernstige bezwaren maakte en een en ander als eerste aanhangig maakte in zijn blog: http://bit.ly/N3RE7F Hij gaat er verder op door, ook op zijn motieven.

 2. Bert Beantwoorden

  Ik dacht dat ‘vrije’ universiteit betekende dat je vrijheid van meningsuiting had, en niet dat alle meningen mochten behalve creationisme. Blijkbaar had ik het mis.

  (overigens hebben ze nog steeds geen tussenfasen gevonden van de evolutie, dit blijft dus nog steeds onbewezen. Oftewel het is een theorie.)

  1. Ben Zona Beantwoorden

   Vrijheid van Meningsuiting heb je overal, dunkt me. Een universiteit hoort zich toe te leggen op wetenschap, niet op fabeltjes.

   Met evolutie: misschien bestaan die tussenfases niet echt omdat het een ongoing proces is? Gokje hoor…

  2. Gralgrathor Beantwoorden

   “Ik dacht dat ‘vrije’ universiteit betekende dat je vrijheid van meningsuiting had, en niet dat alle meningen mochten behalve creationisme. Blijkbaar had ik het mis.”

   Dat klopt, je had het mis. Een universiteit hoort zich toe te leggen op het onderwijzen van feitelijk accurate kennis. Vrijheid van meningsuiting heeft hier niets mee te maken.

   “(overigens hebben ze nog steeds geen tussenfasen gevonden van de evolutie, dit blijft dus nog steeds onbewezen. Oftewel het is een theorie.)”

   Die tussenfasen hebben ze wel gevonden. Meer dan een eeuw geleden vond men de eerste zulke vormen al, en vandaag de dag worden er nog steeds nieuwe tussenvormen gevonden. Er is inmiddels zoveel bewijs voor de centrale stellingen van de evolutieleer dat het onmogelijk is om die nog met redelijke argumenten te verwerpen. En zelfs nu die stellingen bewezen zijn blijft het een theorie. Want een theorie is een verklarend model.

 3. Arjan Witte Beantwoorden

  Voor een gelovige kan vrijheid van alles betekenen, zolang het maar in het voordeel is van dat geloof.