Kinderen die tot laat in de avond met sociale media bezig zijn, lopen meer kans op obesitas. Dat zegt de neuroloog en slaapexpert dr. Hans Hamburger (what’s in a name). Hamburger reageert op de conclusies van het mondiale obesitascongres in Kuala Lumpur. Daar wordt een alarmerende groei van het aantal dikke kinderen gesignaleerd.
Ojee, is de dikkekindjesPocalypse dan nu toch nabij? Bestaat elke school dan straks uit IRL versies van Eric Cartman? En de dikkertjes in ons land hadden het al niet makkelijk. Van veel eten wordt je dik, van werkloos zijn wordt je dik en van teveel Twitteren en Facebooken wordt je nu schijnbaar ook een dikkertje. Maar daar komt het. ’Dat probleem zit niet in de obesitas, maar in de slaap. Kinderen krijgen te weinig slaap, zitten tot ’s avonds laat op de sociale media en dat verstoort de stofwisseling.’ Euhm nee, het probleem zit hem in de ouders. Ouders die het te druk hebben met andere dingen en hun kroost te pas en te onpas een telefoon of tablet in de vette knuistjes proppen. Want ja, dat houdt ze zo lekker bezig hè? Kind onderuitgezakt op de bank, telefoon in de ene hand en de andere hand in een trog met chips. Dan kunt u als ouder mooi aan het werk of zelf ook gewoon met de sociale media bezig zijn. Uw 11-jarige dochter redt zichzelf wel, getuige de duckfaceselfies die ze om 22:00u nog op Snapchat gooit.
U wilt toch ook niet dat uw kleine kereltje van 7 opeens 80 kg weegt en bij Sinterklaas op schoot alleen maar Flappy Bird zit te spelen op zijn iPad Air? Zet uw obesitaskindje in wording gewoon eens wat vaker aan de groente in plaats van aan de Twitter en sodemieter hem op tijd naar bed. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom de hongerkindjes in Oeganda niet dik zijn. Ze hebben gewoon geen telefoon met Facebook. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Dikke mensen helpen ons land de crisis uit én dikke kindjes zijn lastiger om te kidnappen.
de reden dat hij na bedtijd niet gaat slapen uit zijn slaapkamer halen of dat het nou tv, ipad, of laptop is, is de taak van de ouders. dat heet opvoeding, je kind gaat echt niet wakker blijven om naar het plafond te staren. een kind is niet “volwassen” genoeg om zichzelf hierin te beschermen. social media is geen oorzaak maar een hulpmiddel om het kind af te leiden van de apathie van ouders die geen kind hadden moeten krijgen als ze er niet voor willen zorgen.
Groot gelijk Thomas,ze willen kinderen maar er tijd voor vrij maken ho,maar. paps en mams zijn te druk met hun mobiel,wijn middagjes en prive-time. de meeste mensen zijn het niet waard om ouder te zijn.
@Thomas, een kleine samenvatting van wat in het topic al min of meer beschreven wordt.
Maar toch: spijker-kop 🙂
Nu je het toch over selfies hebt, wat is dat voor fenomeen dat iedereen door sociale media een narcistische persoonlijkheidsstoornis begint te ontwikkelen.
Nog niet zo lang geleden zou je voor ijdeltuit etc. zijn uitgemaakt als je je eigen tronie constant zou fotograferen en die foto’s ook nog eens zou verspreiden over de hele digitale wereld alsof je een speciale versie bent van de homo sapien. Ik vind het een ongezonde zelfverheerlijking.