Politie scant álle kentekens. Voor het geval dat

“Agenten in Amerika zijn bang. Retebang. Alles is een bedreiging. U dacht dat de Nederlandse overheid ver ging door in iedere burger een crimineel te zien? In Amerika is het allemaal net nog een tikje erger.” Waar heeft u dat eerder gelezen? Hier las u dat. Was iets met een verlopen kentekenplaat. Kentekenplaten zijn ook vandaag de dag nog hot. Vooral in Los Angeles.

De LAPD heeft het er maar druk mee. Zonder rechterlijk bevel of enige vorm van toezicht, verzamelen ze complete bergen aan informatie gekoppeld aan de kentekenplaten van Los Angeles. En niet een paar. Nee, allemaal! Kan gewoon. Wat de NSA mag, mag de LAPD ook. De Electronic Frontier Foundation (EFF), een organisatie die opkomt voor de digitale rechten van Amerikanen, wil nu wel eens weten waarom. In het kader van het onderzoek heeft diezelfde EFF heeft de gegevens van een week verzamelen opgevraagd bij de five-O. Maar die gegevens gaat de EFF niet krijgen. De LAPD zegt daarover -en nu komt het- het volgende: “Wij kunnen deze gegevens niet verstrekken in het kader van lopende onderzoeken. Elke auto in Los Angeles is namelijk onderdeel van strafrechterlijk onderzoek.” Elke auto ja? Nogmaals de LAPD: “Omdat, op een dag, iemand die een auto bestuurt, wel eens een misdaad zou kunnen begaan.” Ja, zo kennen wij er ook nog wel een paar. Aan de andere kant, met de crime cijfers van Los Angeles is het misschien niet zo’n gekke gedachte. Kijk maar.

(tekst gaat verder na de advertentie)

In werkelijkheid gaat het natuurlijk om iets heel anders. Bovengenoemde argumenten zijn natuurlijk dikke stierenschijt en in strijd met het strafrechtelijk systeem. Want ja, The System hè, dat heilige sytem. De EFF ziet ook wel dat de LAPD dezelfde werkwijze als de NSA hanteert. Puzzelstukjes verzamelen van een puzzel die nog geen puzzel is in de hoop dat de regering er een puzzel van maakt. Op een dag, eventueel, misschien, ooit, wellicht.

(Reacties onder de advertentie)



Join the Conversation