Vorig jaar vingen vrijwilligers ruim zestienduizend teken voor een onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Nog nooit eerder sinds de start van het onderzoek in 2006 hebben tekenvangers zoveel van deze spinachtige beestjes gevonden. De vangst ligt vierenzestig procent hoger dan het gemiddelde van voorgaande jaren. Ook het aantal gemelde tekenbeten via de website tekenradar.nl nam met vijfentwintig procent toe tot negenduizend in 2013.
Het beestje is niet zo onschuldig als het er uitziet. Een deel van de teken draagt de Borellia-bacterie bij zich, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Deze ziekte is geen gewone huis-, tuin- en keukenaandoening, maar kan leiden tot ernstige aantasting van de hersenen, de huid, spieren, gewrichten, hart, ogen en psychiatrische klachten. Afgelopen half jaar pleegden vijf mensen zelfmoord vanwege deze ondraaglijke ziekte en het onhoudbare lijden. Artsen herkennen de symptomen vaak niet of te laat, terwijl voor een tekenbeet nu juist geldt dat hoe eerder de behandeling start des te groter de kans op het succesvol bestrijden van de infectie. Jaarlijks krijgen ruim zesenzeventigduizend mensen de ziekte van Lyme. Teken komen in heel Nederland voor, maar hebben een voorkeur voor hoog gras, struikgewas en bos- en duingebied.
Morgen begint de Week van de Teek. Om aandacht te vragen voor teken, tekenbeten en de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme. Ons is het plezier in het tuinieren en wandelen in de vrije natuur inmiddels al volledig vergaan. Wij zien onszelf al kwijlend in een rolstoel zitten vanwege een beet van een teek des doods. Wij blijven voortaan wel binnen. En als wij al naar buiten gaan, dan nooit zonder onze kaplaarzen, shirt met lange mouwen, lange broek met de broekspijpen in de sokken, petje en volledig ondergespoten met Permetrine. Leuk, die natuur in Nederland.
Kans op eenprijs ? Wat een onzin !
de natuur keert zich tegen ons???? andersom, wij hebben ons tegen de natuur gekeerd, maakt nogal een verschil.