De Chinezen gebruiken menselijk haar als broodverbeteraar, sandwichketen Subway azodicarbonamide. Dat klinkt een stuk gezonder, maar schijn bedriegt. Azodicarbonamide is een schuimmiddel dat de rubberindustrie gebruikt bij het produceren van onder meer yoga-matten en schoenzolen. In de Europese voedselindustrie is het middel verboden. In Amerika niet.
Grote kans dus dat u kleine hoeveelheden azodicarbonamide binnen krijgt als u een broodje Italian Herbs & Cheese of 9-Grain Honey Oat verorbert in één van de ruim zesentwintigduizend Amerikaanse vestigingen. Niet geheel ongevaarlijk, want het stofje met het E-nummer 927 kan astma, irritatie aan de ogen en luchtwegen en huidontstekingen veroorzaken en is eigenlijk alleen maar bedoeld om het meel witter te laten lijken. Het doet dus helemaal niets voor de smaak. Eat fresh. Echt niet. Weg ermee lijkt ons.
En dat is precies wat Subway nu ook doet. Stoppen met het gebruik van azodicarbonamide. Niet geheel uit zichzelf overigens. Er was wel enige dwang van buitenaf voor nodig. Vooral een petitie op de website Foodbabe.com zorgde voor een ommekeer in het denken van de broodjeszaak, die bij monde van een woordvoerder orakelde al een jaar bezig te zijn met het afbouwen van het middel.
Maar met of zonder azodicarbonamide, een Subwaybroodje blijkt net zo ongezond te zijn als het voedsel van willekeurig welke andere fastfoodketen dan ook. Voortaan dus maar gewoon weer een paar belegde boterhammen in een trommeltje van huis meenemen. Niet alleen beter voor de gezondheid, maar nog een stuk goedkoper ook.
Wat lekker zeg. Schoenzoolbroodjes.