De PvdA geeft geen flikker om het milieu

De Partij van de Arbeid laat het weer eens afweten als het om het redden van de wereld gaat. Het steunt het voorstel van het kabinet Rutte I om het statiegeld op grote plastic flessen af te schaffen. De verpakkingsindustrie kan al dat afval namelijk prima zelf inzamelen en hergebruiken. Daar is geen peperduur statiegeldsysteem voor nodig. Vraagt u maar eens aan een willekeurig zeedier hoe dat in de praktijk uitpakt. Zelfregulering, laat ons niet lachen.

De socialisten geven als reden om van het statiegeld af te zien aan dat het besluit hierover reeds in het vorige kabinet is genomen en dat het van onbehoorlijk bestuur zou getuigen om op dit eerdere besluit terug te komen. Afspraak is afspraak. Als het de PvdA zo uitkomt tenminste. Dat hebben we bij de aanschaf van de JSF wel gezien. En bovendien was de partij nog niet zo heel lang geleden tegen afschaffing van het statiegeld. Maar toen zat de PvdA in de oppositie. Inmiddels niet meer. Macht doet rare dingen met de mens.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Het is niet eerlijk om deze plastic ellende alleen maar op het conto van de PvdA te schrijven. Het zijn vooral de christendemocraten geweest die bij monde van voormalig staatssecretaris Joop Atsma beweerden dat het hele statiegeldsysteem peper- en peperduur was. Dat Joop inmiddels bij de Vereniging van Onafhankelijke Tankopslagbedrijven werkt, verantwoordelijk voor de op- en overslag van 95% van de grondstoffen voor het maken van plastic, is zuiver toevallig.

Inmiddels blijkt het statiegeldsysteem veel goedkoper dan gedacht, gemiddeld nog geen drie cent per petfles. Dat valt dus best wel mee. Geen wonder dat GroenLinks, ChristenUnie en SP zelfs nog een stapje verder willen gaan en ook kleine plastic flesje wil gaan belasten. Zij hebben de PvdA hard nodig om dit voor elkaar te krijgen en vallen de socialisten dan ook hard aan op hun zogenaamde groene imago. Dat de VVD geen zier geeft om schoon zeewater en moeder natuur is niet echt een verrassing. Het is vooral hun achterban die de plastic rotzooi produceert en niet wil opdraaien voor de kosten van de afvalverwerking. Zij het geld, wij de rotzooi.

Wij hebben niks tegen een uitgebreid statiegeldsysteem voor plastic flessen, groot of klein. Het systeem werkt uitstekend, bespaart grondstoffen en is ook nog eens goed voor het milieu. Elke ingeleverde fles is er in ieder geval één die niet in zee belandt. Alle kleine beetjes helpen. PvdA en VVD, alleen de verpakking is verschillend. En zonder statiegeld mogen ze zo de vuilnisbak in. Opgeruimd staat netjes.

(Reacties onder de advertentie)



Join the Conversation

3 reacties

 1. Traxor Beantwoorden

  Nooit begrepen: Waarom maken ze die flessen niet van biologisch afbreekbaar plastic?

  1. Tessie Beantwoorden

   Walking in the prnecese of giants here. Cool thinking all around!

 2. Piet Akkerman Beantwoorden

  http://www.dailymotion.com/video/xy13rn_pub-badoit-bulles-de-joie-2013-hq_creation

  Badoit bulles de joie – creation
  St. Galmier
  de enige echte