De John Hopkins University in Baltimore heeft een app ontwikkeld die bij zuigelingen de zeer ernstige leveraandoening Biliaire Atresie (BA) kan opsporen. PoopMD, gratis te downloaden voor Android en iOS, stelt een diagnose door de kleur van gezonde en zieke babypoep met elkaar te vergelijken. De belangrijkste aanwijzing voor de ziekte is namelijk dat de ontlasting van een zieke baby wit of kleikleurig is. In plaats van mosterdkleurig, zoals wij uit ervaring weten.
De aandoening zorgt ervoor dat gal zich in de lever ophoopt, waardoor deze na verloop van tijd kan uitvallen. BA is in principe goed te behandelen, als je er maar op tijd bij bent. Dat is nu vaak niet het geval. Daar gaat deze app verandering in brengen.
Wij voorspellen u dat de zeldzame babyziekte de komende jaren een enorme vlucht gaat nemen, ondanks dat er in Nederland jaarlijks maar tien baby’s met deze afwijking worden geboren. Verontruste moeders, want in Nederland zijn het altijd de moeders die als eerste in paniek raken, die aan de hand van het digitale ontlastingskleurenschema menen dat hun kind dood- en doodziek is. En ter geruststelling direct een foto van de volle luier naar de kinderarts sturen. Want dat kan, het is een handige app. Die ouders er ook nog eens aan herinnert om de kleurcontrole om de twee weken uit te voeren.
Kinderartsen kunnen dus hun borst natmaken, de foto’s zullen waarschijnlijk met honderden zo niet duizenden tegelijk binnen stromen. Want welke moeder wil er nou een kind met BA. Elke minieme kleurafwijking doet haar het ergste vrezen, ook al is de kans op de ziekte statistisch gezien te verwaarlozen. Een ziekte waarvan de meesten van u voor het lezen van dit stukje waarschijnlijk ook nog nooit hadden gehoord.
Vooruitgang is mooi en het zou prachtig zijn als de app alle BA-gevallen zou kunnen voorkomen. Want voorkomen is meestal beter dan genezen. De vraag is of de medische wereld er met deze app uiteindelijk iets mee opschiet. Wij vrezen dat straks dat zeldzame gevalletje van BA over het hoofd wordt gezien door de enorme hoeveelheid overige meldingen, die achteraf loos alarm blijken te zijn. Wel de kosten, maar geen resultaat. En dat voor een ziekte die nauwelijks voorkomt. Dan is het middel erger dan de kwaal.