Dat de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en Vladimir Poetin dikke maatjes zijn is al een tijdje bekend. Gerhard trad na zijn politieke carrière in dienst bij Nord Stream AG, een bedrijf dat Russisch aardgas via de Oostzee naar Duitsland transporteert. En wie Russisch aardgas zegt, zegt Vladimir Poetin.
De overstap naar de commerciëlen werd Schroder niet in dank afgenomen, vooral niet omdat hij kort daarvoor als bondskanselier nog een garantstelling van een biljoen euro aan Gazprom had afgegeven voor de bouw van de pijplijn. Een gevalletje belangenverstrengeling van de ergste soort. Gerhard is niets minder dan een politieke prostituee. Hebben hij en Vladimir naast hun liefde voor centjes ook nog iets anders met elkaar gemeen.
Hun innige vriendschap werd nog maar weer eens bevestigd toen Poetin op de zeventigste verjaardag van Schröder verscheen. In het Yusupovsky paleis in St. Petersburg of all places. Waarom viert die man zijn verjaardag niet gewoon thuis? De innige begroeting tussen de twee vrienden werd door de aanwezige fotografen vastgelegd. Op zich niks bijzonders, omhelzen is voor Russen een soort tweede natuur. Een mannending.
Het pikante aan de omhelzing was echter dat deze middenin de Krim-crisis plaatsvond, op een moment dat de koude oorlog tussen Rusland en het Westen een nieuw dieptepunt had bereikt. Smakeloos oordeelden de Duitsers en de regering liet, anoniem weliswaar, weten zich van de foto’s te distantiëren. En benadrukte nog maar weer eens dat Schröder Duitsland op geen enkele wijze vertegenwoordigde.
Nu wordt het pas echt interessant. Waarom zou de Duitse regering überhaupt iets over de omhelzing met Poetin zeggen en ook nog eens ten stelligste ontkennen dat Schröder nog steeds actief is in de Duitse politiek. De complotdenkers onder u weten het al: Gerhard Schröder is niet alleen iemand die stiekem zijn haar zwart verft, maar is een mol die de gasbelangen van Duitsland voor het komende decennium veilig moet stellen. Een mol die met het staatsbelang van de Duitse natie in zijn achterhoofd met droge ogen durfde te beweren dat Poetin een vlekkeloze democraat is.
Toch weer slim bedacht van die Duitsers. Die de huidige tijdsgeest en de machtsverhoudingen in de wereld feilloos aanvoelen. Dat zien wij het kabinet Rutte toch niet zo maar één, twee, drie doen. Die wijst liever met het belerende vingertje naar de Russen en maakt zich niet zo druk om een toekomst zonder gas. Je zou bijna wensen dat wij de Tweede Wereldoorlog niet hadden gewonnen.