De landelijks staking van schoonmakers gaat nog wel een tijdje door, voorspelt FNV-bestuurder Ron Meyer. De onderhandelingen met de werkgeverorganisatie voor de schoonmaakbranche OSB over onder meer het doorbetalen bij ziekte en een loonsverhoging van vijftig eurocent bruto per uur zitten muurvast. Vooral NS heeft last van de staking. Maar liefst zeventig procent van de schoonmakers die bij NS de treinen reinigen hebben het werk neergelegd. NS laat nu zelfs het eigen kantoorpersoneel en uitzendkrachten het ergste vuil opruimen. Opdat u, de treinreiziger, in ieder geval niet de hele reis tot uw knieën in de rotzooi zit.
Uw eigen rotzooi welteverstaan. Want al die lege blikjes, koffiebekers, kranten, snoepwikkels, plastic flesjes en halfvolle patatzakken met mayo zijn door uzelf in de overvolle prullenbak gepropt of achteloos in het gangpad gesmeten. Viezerik. Dat doet u thuis toch ook niet. Waarom uw afval niet gewoon in een plastic tasje gestopt en mee naar het werk of school genomen? Dan had u het daar op een fatsoenlijke manier kunnen weggooien. Maar nee hoor. U laat het lekker achter in de trein. Na u de zondvloed.
De grap is echter dat u straks ook weer terug moet. Met dezelfde trein. Waar u tegen die tijd tot aan uw heupen in uw eigen vuilnis staat. En morgen tot aan uw schouders. Wij zijn benieuwd op welk moment u besluit zelf maatregelen te nemen om de vervuiling tegen te gaan. In plaats van naar NS te wijzen. Wat ons betreft verhoogt NS de treinkaartjes met vijftig eurocent om aan de eisen van de schoonmakers tegemoet te komen. Die verdienen namelijk nauwelijks meer dan het minimumloon. Op deze manier betaalt de vervuiler, u dus, en dat is wel zo netjes.
Wanneer is het fout gegaan met de Nederlanders? Vroeger in het buitenland was bijna altijd het eerste wat mensen over Nederland wisten te vertellen dat het zo schoon was overal, geen zwerfvuil op de straten of waar dan ook. De evolutie gaat de verkeerde kant op in plaats van beschaafder worden we asocialer. Vroeger kwam het niet in je kop op om je vuil op straat te gooien. Is dit ook een gevolg van de zo geprezen “multi-culti” droom die inmiddels tot een nachtmerrie is verworden? Met hun komst hebben wij ook hun smerige gewoontes overgenomen en zei niet die van ons om je nest en omgeving schoon te houden. Deze ontwikkeling is ook een gevolg van het totale gebrek aan opvoeding.
ik denk niet dat het compleet aan de multiculturele samenleving ligt.
het grootste probleem dat goed gedrag niet meer beloont wordt, en voornamelijk slecht gedrag niet meer bestraft, dit werkt als een soort sneeuwbal effect, als ik de trein zoals bovenstaande foto aantref verlies ik plots de behoefte om het schoon te houden, ik ben al te laat.
dat veel van deze slechte gewoontes uit het buitenland komen, dat zal Rutte ten strengste ontkennen…
@Thomas, daar zeg je het zelf: sneeuwbal effect. Ik heb allochtonen de vuilniszakken zien leeg gooien vanaf de galerij van tig hoog en die vouwden ze dan keurig op om weer te gebruiken.
Toen ik in een straatje woonde in de binnenstad (waar heel veel allochtonen wonen) liep ik met mijn zus mee die op bezoek was geweest en zei, “Moet je zien wat een vuil op straat ligt”, op dat moment ging er een voordeur tegenover ons open. Een Marokkaanse tiener maakt een grote prop van iets wat ze in haar handen had, gooide het op straat en deed de deur weer dicht. Nou, onze monden vielen open. Dat is cultuur, vuil gooi je buiten en hou je niet in je huis. Tot de jaren 70 was NL brandschoon.
Sorry hoor, maar waarom krijgt de NS de schuld. De reizigers zelf nemen al het spul mee de trein in. Ze kunnen tassen vol met snoep, chips, blikjes etc. mee naar binnen nemen. Dan is er niets te zwaar! Maar zodra het leeg is kunnen ze niets meer tillen en laten het uit hun handen vallen.
Ze kunnen het zelf toch ook weer gewoon meenemen en op de weg vanuit de trein naar huis of werk, komen ze vast een vuilnisbak of container tegen. Hoe moeilijk kan het zijn. Wanneer iedereen dat zou gaan aanleren kan het treinkaartje goedkoper gaan worden, maar misschien ook wel andere gemeentelijke toeslagen ed.
Leren om je eigen spul op te ruimen is mij als kind al geleerd en leer ik mijn eigen kinderen ook weer, en als alle mensen dat deden werd het allemaal een stuk simpeler en goedkoper.
Ik snap dan niet dat je als passagier gewoon alles blijft neergooien. Neem het lekker mee en gooi het ergens anders weg.
Wat is een Schoonmakbedrijf?.