Het moet maar eens afgelopen zijn met het gemak waarmee baby’s en peuters onze planeet vervuilen. Zij produceren met elkaar meer afval dan de gemiddelde Nederlander. Anderhalve ton vuilnis per baby om precies te zijn. Grote boosdoener is de wegwerpluier, goed voor vijf procent van het huishoudelijk afval. Dit kost Moeder Aarde ruim negen bomen per kind en een forse slok olie. Want de papieren luier is namelijk helemaal niet alleen van papier gemaakt. Die bestaat voor dertig procent uit kunststof en synthetische superabsorbeerders. Milieuonvriendelijke troep dus.
Nog niet zo heel lang geleden was het mogelijk om deze luiers en ander incontinentiemateriaal uit verplegings- en verzorgingshuizen te recyclen Maar door de toenemende concurrentie en dalende tarieven kon dit niet meer uit. Marktwerking is een bitch. De enige overgebleven methode om luiers in ieder geval nog een beetje milieuvriendelijk te verwerken is om ze samen met het gft-afval te vergisten tot compost. Ware het niet dat het onverwerkbare kunststofafval dat hierbij overblijft het hele proces peperduur maakt.
De oplossing is echter simpel doch doeltreffend. De baby moet zo snel mogelijk de pot op. Weg met de wegwerpluiers. Vijftig jaar geleden was negentig procent van de tweeëneenhalf-jarigen al zindelijk. Vijftien jaar geleden was dat nog maar ruim twintig procent. Inmiddels kan vijftien procent van de zesjarigen de behoefte nog niet eens ophouden. Zo jong en dan al verpest. Als het aan de opvoedprofessionals ligt blijft dat ook lekker zo. In Nederland en andere westerse landen leren we kinderen namelijk pas zindelijk te zijn als zij eraan toe zijn. Fuck het milieu. Leve de gemakzucht. Dat onze kinderen over twintig jaar omkomen in het een allesverstikkende zee van plastic is van later zorg. Daar hebben wij nu even geen boodschap aan. Groot of klein.
Dan wil je helemaal niet weten hoeveel bomen sommige “kinderen” kosten omdat ze hun hele leven niet zindelijk zullen worden. Zware gevallen van autisme of allerlei soorten syndromen die deze personen hebben vanaf de geboorte waardoor ze nooit zullen leren om hun behoefte op de plee te doen. Ik vervoer b.v. een boom van een knul en ik denk niet dat je zijn luiers uit zou willen wassen. Van de 5 in mijn bus hebben er 4 altijd een luier aan. Ik vraag me vaak af hoeveel dat wel niet kost!! Een baby verbruikt al een godsvermogen aan luiers, laat staan dat je je hele leven die milieu vervuilende dingen nodig hebt. Hele regenwouden worden er voor gekapt.