Buitenlands grootkapitaal neemt Groot-Brittannië over

De Sunday Times publiceert jaarlijks een lijst met daarop de rijkste mensen in Groot-Brittannië. Momenteel wonen er 104 miljardairs in het land, die samen meer dan driehonderdzestig miljard euro bezitten. Een record. Nergens wonen zoveel miljardairs per hoofd van de bevolking als in Engeland. En als we Engeland zeggen, dan bedoelen we natuurlijk Londen. Met tweeënzeventig superrijken dé miljardairshoofdstad van de wereld.

In de top tien van allerrijksten staat er maar één die officieel ook in het Verenigd Koninkrijk is geboren, Gerald Grosvenor alias de Duke of Westminster. Op plaats tien, met een vermogen van ‘maar’ tien miljard euro. De overige negen zijn dus allemaal van buitenlandse komaf, met de Indiase gebroeders Hinduja als eenzame koplopers met een geschat bezit van ruim veertien miljard euro. De nummer twee is een Rus. En nee, het is niet Roman Abramovich, die niet eens in de top tien voorkomt. De loser. Het is de relatief onbekende Alisher Oesmanov, die zijn fortuin heeft gemaakt met beleggingen in grondstoffen en telecombedrijven.

Was tien jaar geleden een vermogen van achthonderdvijftig miljoen euro nog voldoende om in de top vijftig te komen, inmiddels moet een rijkaard minstens twee miljard euro op de bank hebben staan om ook maar een beetje een kans op een goede klassering te maken. Het lijkt wel alsof de crisis de rijken der aarde helemaal niet raakt. Dat klopt, de crisis heeft de rijken zelfs nog veel rijker gemaakt. Het leven is soms niet eerlijk.Vrijheid van Meningsuiting. Gebruik 'm goed.