Wij hebben nooit geweten dat je als portier van een discotheek moet beschikken over de juiste diploma’s. Wij dachten dat een paar uurtjes sportschool per week, stekeltjeshaar, een potje anabolen binnen handbereik en drie keer per dag met je voorhoofd tegen een betonnen muur beuken voldoende kwalificatie zou zijn. Mooi niet dus. Er zijn erkende opleidingen voor dit prachtige vak. Waar je leert hoe de zaak zo goed mogelijk te beveiligen, lastige bezoekers het pand uit te zetten en aardig te zijn tegen de overige klanten. Ze schijnen er wel te zijn hoor, aardige portiers. Wij hebben ze alleen nog nooit ontmoet.
Het is aan de politie om te controleren of de heren portiers, er zitten nauwelijks dames in het vak, wel gediplomeerd zijn en de benodigde sociale vaardigheden bezitten. Is het zaakje niet in orde dan krijgt de eigenaar van de horecagelegenheid een waarschuwing. En bij een volgende overtreding nogmaals een waarschuwing. Na twee waarschuwingen pakt de plaatselijke hermandad uit met het ultieme dwangmiddel: een schriftelijke waarschuwing. Nooit meer doen hoor. Mocht de ondernemer zijn gedrag daarna nog niet verbeteren, dan kan hij een boete krijgen van maximaal elfduizend euro krijgen. Je moet als ondernemer dus wel heel erg stom zijn om het zover te laten komen.
Zo staat het in de Wet op de particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Want daar zijn regels voor. Heel veel regels. Net als voor legio andere zaken in de horeca. De drank- en horecawet, wet milieubeheer, Wet op de kansspelen, Wet op de Ruimtelijke Ordening, Opiumwet en talloze gemeentelijke verordeningen over de omvang van het terras, geluidsoverlast, terrasverwarming, verlichting en reclame-uitingen. We zijn er vast nog een paar vergeten. Om gek van te worden. Geen wonder dat het niet echt goed gaat in deze branche. En wij maar denken dat het kabinet Rutte de regeldruk wilde verminderen. Eerst zien, dan geloven.