Het kan niet waar zijn: Amsterdam aantrekkelijkste gemeente van Nederland

Het jaarlijkse onderzoek van de Atlas voor gemeenten wijst uit dat Amsterdam de beste en aantrekkelijkste gemeente is om in te wonen. Net als vorig jaar, het jaar ervoor en het jaar daarvoor. Hoe kan dat vraagt u zich vertwijfeld af. U woont in een prachtig dorp, midden in het groen. Vanuit uw achterdeur loopt u zo het bos in, in het plaatselijke café staat de koffie altijd klaar en de grote stad met al zijn voorzieningen ligt op maximaal dertig autominuten afstand. Uw achterdeur hoeft u ’s nachts niet op slot te doen, de buren groeten u tot vervelens toe, u gaat dagelijks op de fiets naar het werk, de woningen zijn er nog betaalbaar en u kent de burgemeester persoonlijk. Maar tot uw grote verbazing en ergernis staat de armzalige gemeente Amstelveen zelfs nog hoger op de ranglijst dan uw lieftallige dorp.

Onderzoeker Gerard Marlet legt uit hoe dat komt. Het onderzoek richt zich op de vijftig grootste gemeenten in Nederland. Uw dorp is domweg te klein om de beste en aantrekkelijkste te kunnen zijn. Verder beperkt het onderzoek zich tot de factoren die het verhuisgedrag in Nederland verklaren, zoals werk, culturele voorzieningen en de kwaliteit van wonen. Alle andere factoren, die wel eens negatief zouden kunnen uitpakken voor onze hoofdstad, telt Gerard gewoon niet mee. Zoals het aantal hoeren, coffeeshops en fietswrakken per vierkante kilometer, het aantal door rood rijdende bakfietsen per uur of de hoeveelheid hondenpoep per strekkende meter.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Nee, het onderzoek richt zich alleen op zaken waar Amsterdam hoog op scoort. Zoals werkgelegenheid en het aantal culturele voorzieningen. Maar wat heeft een Amsterdammer aan één café, twee restaurants, acht toneelvoorstellingen, twee klassieke concerten en zeven popoptredens per duizend inwoners per jaar als hij toch het geld niet heeft om erheen te gaan. Dat is namelijk net uit zijn zakken geroofd door een Oost-Europese bende. Als hij al geld heeft, want de armoede in Amsterdam ligt, net als de criminaliteit, significant hoger dan het landelijk gemiddelde. En wat dat werk betreft. Acht van de tien grootste bedrijven in Amsterdam zijn overheidsinstellingen. Betaald met ons belastinggeld. Zo kunnen wij het ook. Wij bedoelen maar. Amsterdam is vooral de beste en aantrekkelijkste gemeente voor Amsterdammers. De rest van Nederland denkt daar toch echt anders over.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation