Het is een bizar fenomeen. Airconditioners die de aarde opwarmen. Wij zouden toch denken dat ze juist bedoeld waren om het zaakje koel te houden. Niets is minder waar. Neem Amerika, het land met de hoogste airco-dichtheid ter wereld. Zevenentachtig procent van de huishoudens houdt het huis met behulp van zo’n apparaat op een aangename temperatuur. Zelfs in streken die niet echt bekend staan om hun warme klimaat. Echt een hebbedingetje dus.
Vooral in hete en droge steden als Phoenix staan de airco’s dag en nacht te loeien om de ondraaglijke hitte buiten te kunnen houden. Op het heetst van de dag trekken de koelmachines het elektriciteitsnet voor de helft leeg. Niet echt milieuvriendelijk of zuinig. Al die afgezogen warmte verdwijnt gewoon in de lucht. Zonde, want hiermee zou je bijvoorbeeld nog prima water kunnen verwarmen.
Van de warmte die de apparaten produceren merkt de gewone mens overdag helemaal niets. Heter dan bloedheet kan het toch niet worden. ’s Nachts is echter een totaal ander verhaal. Onderzoekers hebben aangetoond dat air conditioners zorgen voor een verhoging van de nachttemperatuur met meer dan één graad Celsius. Aangezien het in steden vaak toch al zo’n vijf graden warmer is dan op het platteland is deze temperatuurstijging aanzienlijk.
Het toekomstperspectief is dan ook somber. De US Department of Energy waarschuwt voor langere periodes van extreme hitte, die ook nog eens vaker voorkomen vanwege de klimaatverandering. Koele nachten behoren binnenkort tot het verleden. De opwarming van de aarde is nu echt begonnen. En het is ook nog eens onze eigen schuld. Met de airco komt het einde der tijden weer een stukje sneller dichterbij.
Ideetje? Airco’s rechtstreeks en uitsluitend door zonnepanelen laten draaien?
Goeie optie Lex de Roos. Maar dan ook de warme afvoerlucht afvangen en hergebruiken.
’s nachts gebruiken om dezelfde ruimte mee te verwarmen (principe van electrische kachels gevuld met (lava)stenen.