Michel Platini baalt van overwinning Oranje op Spanje

Opvallend. Na afloop van de wedstrijd Spanje–Nederland zwenkte de camera even richting de eretribune om daar het verbijsterde gezicht van Michel Platini te ontwaren. Even dachten wij dat het om een Spaanse supporter ging. Maar nee, het was toch echt de voorzitter van de Europese voetbalbond. Een Fransman nog wel.

Dat de Spaanse ploeg en staf er totaal ontredderd bijzaten kunnen wij nog wel begrijpen. Een 1-5 nederlaag gaat je niet in de koude kleren zitten en dat was te zien. Het toernooi is echter nog lang en twee overwinningen verder lonkt alsnog de volgende ronde. Spanje is nog lang niet uitgeschakeld.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Wij zijn wel zeer benieuwd naar de reden van het chagrijn van Platini. De voetballiefhebber in hem moet toch genoten hebben van de ene na de andere mooie goal. De tweede helft bestond uit voetbal zoals voetbal hoort te zijn. The stuff dreams are made of.

Misschien dat Michel net als wij nog zat te balen van alweer een scheidsrechterlijke dwaling. Het regent werkelijk onterecht afgekeurde doelpunten en onterecht gegeven strafschoppen. En dat in een tijd dat de neutrale toeschouwer thuis al vijftien de keer in de herhaling heeft kunnen zien dat de valse fluiter en zijn drie assistenten er niet een klein beetje naast zitten, maar volledig.

Wij kunnen ons bijna niet voorstellen dat ze zijn omgekocht. Maar wel dat zij van hogerhand instructies hebben gekregen om bepaalde ploegen te bevoordelen. Vijf wedstrijden gespeeld en rond zeker drie ervan hing de geur van corruptie. De lange arm van de FIFA reikt inmiddels ook tot ver in het strafschopgebied, dat moge duidelijk zijn.

De knorrigheid van Platini zou ook wel eens te maken kunnen hebben met zijn grote vriend en tegenstander in de komende bestuursverkiezingen Sepp Blatter. Die het toernooi vooral gebruikt als campagne ter meerdere glorie van zichzelf. Hoe beter je eigen herverkiezing te organiseren dan het voetbalgekke Brazilië de wereldtitel te gunnen en de Afrikaanse en Aziatische bonden met miljoenen dollars te paaien. Succes verzekerd. De rol van voorzitter van de FIFA zou Platini zomaar aan zijn neus voorbij kunnen gaan. Die Blatter is een sluwe vos, die geeft zich niet snel gewonnen. Daar zouden wij ook chagrijnig van worden.

Een beetje meer vrolijkheid had je echter niet misstaan Michel. Al was het maar voor de bühne. Als topman van de UEFA moet elke schijn van partijdigheid ontbreken. Die zure bek van jou leek werkelijk nergens op. En we weten dat je het kunt. Lachen bedoelen we.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

1 reactie

  1. Apiedapie Beantwoorden

    Was mij ook opgevallen. Maar de man zat aan heel andere dingen te denken volgens mij. Je zal d’er maar werken, geen pretje.