Je kunt ons midden in de nacht wakker maken voor een ritje in een achtbaan. Hoe hoger en sneller, hoe beter. Vorige week nog waren wij in de Efteling en bedwongen achtereenvolgens de Python, Joris en de Draak en De Vliegende Hollander. Geen centje pijn. Ok, een beetje draaierig na twee keer achterelkaar over de kop te zijn gegaan, maar dat mocht de pret niet drukken. Vorig jaar in Walibi Flevoland moesten wij zelfs af en toe een achtbaantje overslaan om de dag gezond en wel te voltooien. Achteruit een looping maken is zeg maar niet echt ons ding.
De kick, de adrenaline en de angst dat het misschien wel eens fout kan aflopen. Daar doen wij het voor. En wat kan er misgaan, niets toch? Deze week bleek maar weer eens dat er wel degelijk iets mis kan gaan. In Six Flags Californië ontspoorde de Ninja Coaster na een tak te hebben geraakt van een overhangende boom. Met vier lichtgewonden en 28 zwaar getraumatiseerde pretparkgangers tot gevolg. Die een uur lang ondersteboven in hun karretje moesten blijven hangen. Maar het kan erger. In het Spaanse Benidorm verloor een Britse jongen onlangs het leven toen hij uit het karretje van de achtbaan werd geslingerd omdat zijn veiligheidsgordel niet werkte. Hij liep verschillende botbreuken en hoofdwonden op.
Ongelukken met achtbanen komen vaker voor dan u denkt, veelal veroorzaakt door technisch falen of oerdom menselijk gedrag. En als het geen ongeluk is dat een einde aan uw leven maakt, dan is er nog altijd een vergrote kans op hartfalen, een aneurysma of een hersenbloeding. Bang geworden? Nergens voor nodig. Alleen al in Amerika stappen er jaarlijks al 320 miljoen bezoekers in één van de drie miljard achtbaanritten. Dat er af en toe een ongeluk gebeurt is dan ook onvermijdelijk. En meestal loopt het goed af. U moet maar zo denken: de straat oversteken is een stuk gevaarlijker.