Het beste bewijs dat aantoont dat Frankrijk afglijdt naar het bedenkelijk niveau van een derdewereldland is het groeiende aantal ratten dat zich rond het Parijse museum het Louvre ophoudt. De hinderlijke knaagdieren zijn niet alleen ’s nachts, maar ook overdag zichtbaar en hoorbaar aanwezig. En doen zich tegoed aan de etensresten die de vele toeristen achterlaten, na op het gazon van het Carrouselpark te hebben gepicknickt.
De stijging van de rattenpopulatie is waarschijnlijk het gevolg van de milde winter. Niet alleen het Louvre heeft er last van, maar ook in Disneyland Parijs lopen de ratten gezellig tussen de bezoekers door of klimmen in kinderwagens. Lekker dan. Parijs heeft al langer last van ratten. In 1996 werd het ook al eens geteisterd door een rattenplaag en het station Parijs Sint-Lazare met zijn honderd miljoen reizigers per jaar is een waar paradijs voor de knaagdiertjes.
Helemaal ongevaarlijk is de rattenplaag niet. De beestjes kunnen de ziekte van Weil, het hantavirus, tuleramie (konijnkoorts), de pest en de rattenbeetkoorts veroorzaken. Onlangs nog lieten ratten twee treinen op elkaar botsen in het zuidwesten van Frankrijk. Zij hadden de bedrading van een seinpaal doorgeknaagd, waardoor het sein verkeerd stond en een TGV een regionale trein ramde. Dat belooft nog wat voor de toekomst.
Na een jaar lang bij de gemeente geklaagd te hebben over de hinderlijke rattenpopulatie, want dat kunnen ze hoor die Fransen: klagen, neemt het Louvre dan eindelijk het heft in eigen handen. Het schakelt een bestrijdingsfirma in om de rattenpopulatie te decimeren met behulp van vallen en gif. Uitroeien zal niet lukken, want de beestjes zijn slim en hebben het voordeel van het grote getal. En zolang de mens zijn afval nog gewoon op straat gooit of in een park achterlaat zullen er ratten zijn.
Wij adviseerden u het al eerder: vergeet Frankrijk en rijdt lekker door naar een land dat niet uit louter ratten bestaat.
ik zie een overeenkomst, die hebben ook het voordeel van het grote aantal.