Schildluizen in een Magnum Mini Merengue, stremsel uit de maag van geslachte kalveren in kaas en varkensgelatine in Wilhelminapepermuntjes. In bijna al ons dagelijks voedsel zitten dierlijke ingrediënten. Ook in producten waarvan je het niet meteen zou verwachten. Zoals yoghurt en appelsap.
Voedselwaakhond Foodwatch roept de minister van Volksgezondheid Edith Schippers op om het gebruik van dode dieren in etenswaar voortaan op het etiket te vermelden. Of liever nog, zoveel mogelijk te vermijden en te vervangen door een plantaardige variant. Zoals het nu gaat maakt de levensmiddelenindustrie het vegetariërs, veganisten, islamitische en Joodse gemeenschappen wel heel erg moeilijk om hun overtuiging echt na te leven.
In Nederland hoeft een fabrikant wettelijk gezien niet te vermelden dat er in zijn product dierlijke bestanddelen in de vorm van smaakversterkers, aroma’s en E-nummers zijn gebruikt. Foodwatch ziet dat graag anders en vraagt om een aanscherping van de wet. Daar zit het kabinet Rutte natuurlijk niet op te wachten. Het kabinet houdt niet zo van betuttelende en onnodige regeltjes voor ondernemers en bedrijven. Daar zou de BV Nederland wel eens schade van kunnen ondervinden. En geld gaat als vanzelfsprekend boven de gezondheid van de burger.
Wij vinden het ook smerig dat er rundvleesextract in tomatensoep zit, dierenhaar in brood en vis in olijfolie. En als je al die enge dierenziekten zoals BSE, vogelgriep of MRSA van het eten van vlees kan krijgen, dan toch ook zeker van het eten van producten waarin vlees verwerkt is. Het idee alleen al.
Jammer voor al die gelovigen die dachten koosjer of halal te eten. De Nederlandse wetgever heeft jullie in de steek gelaten. Onze welgemeende excuses hiervoor. Helaas geen paradijs voor jullie. Hadden jullie maar beter op moeten letten. Je bent wat je eet.
Als zo een gelovige geen weet heeft van de dierlijke component in het eten, gaat hij/zij toch naar de hemel/walhalla/of hoe ze het ook noemen.
Uiteindelijk blijft, voor mij, godsdienst een blijk van stupiditeit.
Zie de ingredienten op de verpakking. Verdiep ja dan ook eens in wat je eet! 😉
Keep calm and oink. ©
Gek hoor, we zijn als mens toch geëvolueerd als omnivoor?
errrmmm dit is bullshit!
een “right to know” bestaat niet, aangezien prior to aankoop, het voedsel en product geen eigendom is van de eventuele koper en de eventuele koper er dus geen enkel “recht” over heeft.
Dit zal voedsel duurder maken en jullie economie nog meer verneuken!
“jullie economie”, Davy?
@Gerrit: Op de verpakking staat dus niet welke dierlijke producten er worden gebruikt om kleur- en smaakstoffen te maken. De namen van de smaakversterkers of e-nummers staan wel op de verpakking, maar hoe die tot stand zijn gekomen is een groot mysterie dus.
Dit afdoen als: ‘geloof is stom’ is te makkelijk. Er zijn ook mensen dieuit principe geen dierlijke producten tot zich willen nemen. Heeft geen fuck met geloof te maken maar met persoonlijke overtuiging. En gelukkig is dat nog gewoon toegestaan: het hebben van een eigen mening.
Lees Big 05049: http://www.christienmeindertsma.com/index.php?/books/pig-05049/
En je schrikt.
Grote Darwin wat heb ik een hekel aan veganisten. Dus….. LEKKER VOOR JE! Knobheads…
als jij een bepaalde levensstijl wil hanteren lijkt het mij je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je de juiste producten consumeert.
kan je meestal gewoon op de verpakking lezen, bedrijven dwingen hun verpakking aan te passen of zelfs de inhoud van de ingrediënten te veranderen mits politieke druk is gewoon asociaal tegenover die meerderheid van mensen die die niet voor die extra onzin willen betalen. elk product wat verwerkt is zal minimaal wel een paar huidcellen van mensen die het aangeraakt hebben bevatten, als je je eeltstijl zo belangrijk vind maak het dan lekker zelf.
Ik maak mijn eelt altijd zelf. ©