Men neme een emmer met ijskoud water, een camera en een klein toespraakje. Dit zijn de ingrediënten voor het nieuwe internetfenomeen de Ice Bucket Challenge. Je kan Facebook niet meer openen of er staan wel weer zeshonderdvijfennegentigduizend nieuwe filmpjes op. Filmpjes waarop vrienden of bekenden zichzelf een emmer water over de kop gooien om aandacht te vragen voor de ziekte ALS. En dat is leuk hoor allemaal, maar doen we dat voor de bekendheid? Om er bij te horen? Of zijn we echt zo begaan met de de zieke medemens en doneren we er lustig op los? Wij worden eerlijk gezegd wel een beetje flauw van dat ge-emmer. Voetballers, kantoormuppets, popsterren, bouwvakkers, melkboeren en tv presentatoren, iedereen doet mee met de nieuwe hype.
Het begon ergens in Boston waar Pete Frates de diagnose ALS kreeg. Om meer naamsbekendheid voor de ziekte te genereren besloten hij en een paar vrienden een emmer met ijswater over hun kop te gooien en daarmee hun oude teamgenoten van het Boston College Baseball team uit te dagen hetzelfde te doen. Het gevoel van het ijskoude water op het lichaam moet de pijn voorstellen die de slachtoffers van de ziekte ook doormaken. De actie kreeg pas echt de grote bekendheid nadat Justin Timberlake genomineerd werd en ook de uitdaging aanging. Mede-oprichter Corey Griffin heeft niet lang van het internet succes kunnen genieten. Hij overleed zaterdag nadat hij vanaf een scheepswerf het water indook. Mogelijk kwam de 27-jarige Griffin verkeerd terecht, waardoor hij verdronk.
Hoeveel de Nederlandse ALS Stichting tot nu toe aan donaties binnen heeft weten te harken is nog niet bekend. Wel konden ze ons vertellen dat er veel donaties binnen komen, de site heel druk bezocht wordt en dat de telefoon roodgloeiend staat. Dat laatste is misschien ook de reden dat na drie minuten en veel doorverbindingspiepjes naar de perschef, de verbinding ineens verbroken werd. Oeps! Dat voelde voor ons natuurlijk een beetje als een koude douche, of een emmer ijswater hoe jij het wil.