Onderzoek wijst uit: vakantie maakt gelukkig, voor eventjes dan

We geven met z’n allen jaarlijks een godsvermogen uit aan onze 2.79 vakanties per persoon. Bijna zestien miljard euro om precies te zijn. Dan mag je toch verwachten dat het ook iets oplevert. Minder stress, een gelukzalig gevoel of lekker uitgerust zijn. En bij voorkeur alle drie tegelijk. Na maanden snoeihard werken hebben we daar ook wel een beetje recht op vinden wij.

Eerst het goede nieuws. De werkende mens heeft zijn vakanties echt nodig. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig niet met vakantie gaan, kan leiden tot sneller ziek worden of zelfs de dood. Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit denkt dat het beter is om korter en vaker vakantie te vieren, dan alles op één lange vakantie per jaar zetten. Het positieve vakantiegevoel ebt echter enkele dagen na thuiskomst al weer weg. De mailbox zit vol, de baas is ongedurig en er liggen stapels werk te wachten. Binnen de eerste werkweek is de slechte stemming van voor de vakantie weer helemaal terug.

Het effect van vakantie op ons leven moet dan ook niet worden overschat zegt geluksprofessor Ruut Veenhoven. Maar het staat vast dat de mens zich tijdens de vakantie gemiddeld beter voelt dan in het dagelijkse leven. Volgens Veenhoven heeft het slechte weer van de afgelopen week weinig invloed op het verdwijnen van onze zomerse opgewektheid. Wij behoren namelijk tot de gelukkigste landen ter wereld. Daar veranderen een paar forse regenbuien in augustus niets aan.

Vakanties zijn niet helemaal weggegooid geld. Vooral de herinneringen zijn onbetaalbaar en alleen al de gedachte aan de genoten vrije dagen kan ons in een betere stemming brengen en positieve gevoelens oproepen. Tijdens de vakantie ervaren wij echte vrijheid om te doen en laten wij wat wij zelf willen. Behalve natuurlijk als u op zwarte zaterdag door Frankrijk rijdt of naar uw bestemming vliegt. Dan is op vakantie gaan helemaal niet leuk en was u het liefste thuis gebleven. Maar in het algemeen geldt: hoe meer vakantie, hoe beter. Mocht u ons de komende weken missen dan klopt dat. Wij zijn namelijk op vakantie. Met de herfst- en kerstvakantie nog voor de boeg komen wij dit jaar in totaal op vijf vakanties uit. En gelukkig dat we zijn.Vrijheid van Meningsuiting. Gebruik 'm goed.