Direct dialogue heet het in marketingtermen. Iemand op straat of bij de voordeur aanspreken en verleiden tot het doen van een donatie voor zielige kindertjes in Afrika, moeilijk plassende bejaarden of de kankerbestrijding. Het levert de Nederlandse goede doelen jaarlijks een godsvermogen op. Ook de fondsenwervers zelf, meestal studenten, verdienen er een aardig zakcentje aan. Naast een vast salaris kunnen zij rekenen op zes euro per aangebrachte nieuwe donateur. Geen wonder dat ze zich niet zo snel door ons laten afschepen.
Direct dialogue heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Vooral omdat het telefonisch werven van nieuwe donateurs door het Bel-me-niet Register een stuk lastiger is geworden. Direct dialogue is volgens experts de meest kostenefficiënte methode waarmee jaarlijks tienduizenden nieuwe structurele donateurs worden binnengehaald. Zeer lucratief dus, waarbij de goede doelen de irritatiefactor van het storen van het winkelend publiek op de koop toe nemen. Het gaat per slot van rekening om het geld.
Langzaam maar zeker keert de publieke opinie zich echter tegen dit soort wervingspraktijken. Vooral buurten met een hoog D66- en GroenLinks-gehalte worden overlopen door jolige en soms zelfs agressieve fondsenwervers, die met het uit het hun hoofd geleerde promopraatje vaak het bloed onder de nagels van de nietsvermoedende bewoners halen. Laatst nog verweet zo’n snotneus ons dat als wij niets zouden geven wij al die dode kindertjes in Soedan op ons geweten zouden hebben.
Jaap Zeekant, oprichter van het Vakblad Fondsenwerving, vindt dat het doel de middelen heiligt. Hoe erg is het om tijdens het eten of het funshoppen gestoord te worden voor de honger in Afrika? Nou, om eerlijk te zijn Jaap, heel erg. Alsof de hongerige kindertjes in Afrika meteen van hun oedeem verlost zijn als wij de deur open doen.
Wij maken liever zelf wel uit aan wie, waarvoor en vooral wanneer wij iets geven. En dan bij voorkeur ook nog een contante donatie in een collectebus van een échte, want onbetaalde, vrijwilliger. Aan machtigingsformulieren waarbij je achteraf alle moeite moet doen om de automatische afschrijving van je bankrekening weer ongedaan te maken hebben wij helemaal een hekel. Onze oplossing: indien u geen collectebus hoort rammelen, gewoon de deur niet meer open doen.
Gelijk een tik geven, doel heiligt de middelen..
Hang op, klik weg?
Simpele remedie…. Geef de verkoper/eikel(in) een visitekaartje met jouw dienstverlening en vraag of ze een dienst van jou af willen nemen ter waarde van minimaal € 1500,-. Dan wil je best wat doneren….. Of een abonnement nemen….. Of lid worden…. Wees creatief met bijvoorbeeld Publisher…..