Indianen slopen illegale houthakkers

Enkele inheemse Amazonebewoners hebben wel een hele bijzondere manier gevonden om de illegale houtkap in hun leefomgeving tegen te gaan. In augustus viel een militie van wel honderdvijftig leden van de Kaapor-stam zestien illegale houthakkers aan. De mannen werden gegijzeld, geslagen en met gebroken armen en benen weer vrijgelaten. Die kappen voorlopig helemaal niets meer.

De groep, die zich de guardians of the forest noemt, zegt het recht in eigen hand te hebben genomen omdat de Braziliaanse overheid weinig tot niets doet om de vernietiging van het Amazonewoud te voorkomen. De aanvallen richten zich inmiddels ook op het vernielen van de toevoerwegen en de trucks en tractoren die gebruikt worden om het hout te vervoeren. Stamleider Waldemir Kaapor zegt alles in het werk te stellen om zijn land te beschermen tegen de illegale handel in tropisch hardhout.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Dat is hard nodig ook. De illegale houtkap is een lucratieve bezigheid, die snel veel geld oplevert en ongure types aantrekt die het niet zo nauw nemen met plaatselijke de wet- en regelgeving. Types die ook niet schromen om met intimidatie en bruut geweld hun kostbare hout het bos uit te krijgen. In januari nog werden twee leden van Kaapor-stam tijdens een schermutseling met houthakkers neergeschoten. Ook steken de houthakkers regelmatig nederzettingen in de brand en doden het vee in een poging de inheemse volken van hun land te verdrijven. Illegale houtkap gaat nu eenmaal een stuk sneller en eenvoudiger als niemand je op de vingers kijkt.

We maken ons nu wel heel erg druk om IS, de Gazastrook en de Oekraïne, maar gezien het tempo waarin de ontbossing om zich heen grijpt zal de wereld eerder aan zuurstofgebrek dan aan oorlog ten onder gaan. Wij steunen de Amazone-indianen dan ook in hun strijd tegen malafide houthakkers onder het motto: kappen met dat kappen!

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

10 reacties

 1. Marco Leeuwis Beantwoorden

  Dat zal ze leren!

 2. Brenda van Oostveen Beantwoorden

  Heel goed!

 3. Marja Wijnbeek-Gorseman Beantwoorden

  En terecht.

 4. Martin van Gelderen Beantwoorden

  Perfect

 5. Elisa Bakker Beantwoorden

  ik mag ze wel

 6. Lindsey Brandon Beantwoorden

  Dit zouden ze ook moeten doen met jagers

 7. Nieske Aalders Beantwoorden

  Ze hebben groot gelijk.. kan die stam niet gesteund/geholpen worden met wapens ipv blaaspijltjes

 8. Erik Bakker Beantwoorden

  Ik zeg”goed bezig mannen”!

 9. Ellen Steens Beantwoorden

  Die kappers kappen met dat kappen denk ik zo !

 10. Marijke Heijmans Beantwoorden

  Die weten hoe dat moet.